Hrvatski radio

Radio Zadar

Civilni stradalnici nadaju se skorom priznanju statusa

28.04.2016.

15:07

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga civilnih stradalnika Domovinskoga rata Zadarske županije obilježava 18 godina postojanja i to s probuđenom nadom kako će konačno ostvariti svoj status i prava. Razlog tome je izrada Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima, a koji se priprema u Ministarstvu branitelja.

Naše žrtve kao da nisu ni postojale, a mnogi od nas izgubili su sve u obrani Hrvatske - poručuju nam civilni stradalnici koji i danas teško progovaraju o svojim sudbinama.

Jedna od najtežih pogodila je Smiljanu Baković iz Biograda. Izgubila je muža i dvoje djece. Danas glasno govori jer želi upozoriti na apsurd cijele situacije. Naime, njezin suprug bio je među prvim dobrovoljcima, no u vrijeme primirja, on skida uniformu kako bi prehranio obitelj. Dakle u trenutku pogibije biva civil, 92. su poginuli svi troje i tada meni niije bilo ništa bitno najrađe bi s njima da me sahrane živu, no kako život odmiče ja sam starija, bolesnija.

Danas nema nikakva prava, no najviše ju boli što njezinu žrtvu nitko ne priznaje. Upravo na to žele upozoriti većina stradalnika s kojima smo razgovarali. " Ja smatram da je moja majka život dala za domovinu kao tisuće i tisuće drugih branitelja za Hrvatsku i mislim da se prema ti žrtvama isto treba odnositi s poštovanjem, ali češće spominjati rekla nam je Roža Ljubičić.

Marija Vicković na sutrašnji dan 92. godine bila je ranjena u selu Raštane. Tada je imala 12 godina.

Želim neke stvari zaboraviti, ali ne možeš zaboraviti, život ide dalje, ali priznajmo napokon civilne žrtve rata"

A upravo se to očekuje od novog ministra branitelja. Iz Udruge su i više nego optimistični. Ljubica Krcić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskoga rata Zadarske županije:  Mi jesmo u Ministarstvu branitelja, civilni stradalnici tako da smo već imali tri sastanka gdje će paralelno ići zakon za civilne stradalnike i s braniteljima.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.