Hrvatski radio

Radio Zadar

Coworking otvorio svoja vrata, neki poduzetnici najavili i zapošljavanje

03.11.2015.

16:12

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski poduzetnici od danas imaju mogućnost korištenja prvog Coworking centra koji se nalazi na Murvičkoj cesti. Radi se o prostoru veličine 370 četvornih metara koji je od temelja uređen na način da korisnicima pruža svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu.

Ideja Coworkinga temelji se na ideji jeftinih troškova poslovanja, samozapošljavanja te umrežavanja poduzetnika.

Projekt koji je započeo 2005. godine u dalekom San Franciscu, od danas funkcionira i u Zadru. 

Iz grada se hvale kako je ovo jedan od najmodernijih takvih prostora u Hrvatskoj, a važna napomena je kako će njegovo korištenje do kraja ove godine biti besplatno. Prvi zainteresirani poduzetnici već su tu. Većinom se radi o takozvanim freelancerima, čiji je posao vezan uz informatičke tehnologije. Jedan od njih je i Lovro Valčić, vlasnik IT tvrke sa sjedištem u Zagrebu.

 Vi ste jedan od budućih korisnika zadarskog Coworking centra. Zašto vam je on važan ?

Zgodno je što ne moramo za naš način rada, koji je relativno fleksibilan kao i naša radna snaga koja se često mijenja, što ne moramo plaćati velike najmove, ovakav prostor dopušta nam da budemo fleksibilni. Tu imamo konferencijsku sobu,  zajednički radni prostor. Isto ono što je dosta bitno je doticaj s drugim freelancerima u ovom području. Npr. treba nam grafički dizajner, treba nam netko tko može napraviti video ili audio zapise, on je već tu i možemo ga angažirati. 

Rekli ste kako vam ovaj prostor pruža i mogućnost zapošljavanja ? 

Pa da, na neki smo način čak i čekali, da se ovaj prostor završi kako bi mogli vidjeti što to je i na koji način će biti strukturiran, i onda temeljem toga, vidjeti koga još možemo zaposliti u Zadru. 

Čuli smo kako ste dosta putovali po svijetu, imate već iskustava sa svjetskom slikom Coworkinga i što bi on trebao predstavljati. Ima li to sve ovaj u Zadru ?

Da, mislim da je ovo izvrsno. Tu se nalazi sve što treba, sada ga samo trebamo napuniti ljudima. To je točno ono što ljudima treba: zajednički radni prostor, individulani radni prostor i dvije, tri konferencijske sobe. Tu je i mala kuhinja čisto za nekakva neformalna druženja i čakulu. Ujedno ovo je i dobra lokacija koja ima parking za auto i biciklu.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.