Hrvatski radio

Radio Zadar

Craft beer, Festival hmelja kreće danas

05.09.2019.

11:14

Autor: rzd

Craft beer, Festival hmelja kreće danas

Craft beer, Festival hmelja kreće danas

Foto: - / -

Danas, sutra i prekosutra, Festival piva i ove godine duž zadarske rive okuplja pivoljupce i one željne novih pivskih okusa kojima će pokušati udovoljiti proizvođači iz cijele Hrvatske. Ukupno 20 proizvođača hmelja ponudit će već petu godinu zaredom svoje nove okuse.

 

Za razliku od klasične pive ova je točena iz posebnih točionica svakog od proizvođača i kao takva bit će poput friškog kruha ispod peke. Doduše, bez pretjerivanja, jer je ipak riječ o degustaciji poznatih ali i novih okusa proizvođača kojih je na području Hrvatske sve više i taj trend raste. Zadar postaje prepoznatljiv na pivskoj mapi zemlje, kaže Jakov Kolega organizator fešte.

" Još uvijek je u Hrvatskoj craft beer revolucija, prije nekoliko godina bilo je svega nekoliko privatnih pivovara a danas ih je preko stotinu. Te male proizvođače treba podržati. Zadar je vrlo dobro pozicioniran i prepoznatljiv i sa ovim Festivalom imat će tri predstavnika".

Kolega dodaje kako je zadarski Festival u vrhu konzumiranja pive a tijekom Festivala posjeti ih oko 5 - 6 tisuća ljudi dnevno. Što se tiče ponude, uz tradicionalne perjanice craft svijeta Pale Ale te India Pale Ale, tu će biti specijalitet za one probranog nepca gdje će se kombinacijom  hmelja i ostalih sastojaka ugoditi najzahtjevnijima. Organizatori napominju kako će odabirom vrste čaše za degustaciju poslati ekološku poruku o potrebi reduciranja uporabe plastike a Festival je namijenjen isključivo za degustaciju a ne ispijanje, zaključuje Kolega.
Da bi ugođaj bio potpun potrebna je svirka. Nju će priuštiti vrhunski domaći bendovi, Rezerve iz Makarske, Jimmy Shakers iz Zadra, dan poslije Kojoti, dok će završni dan prašinu sa žica uskovitlati Gatuso i Pips Chips & Videoclips.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.