Hrvatski radio

Radio Zadar

Craft beer Festival promovira male pivare

05.09.2018.

12:26

Autor: Maja Savić

Craft beer Festival promovira male pivare

Craft beer Festival promovira male pivare

Foto: - / -

Od 6. do 8. rujna zadarska riva domaćin je više od 70 vrsta zanatskih piva od 22 domaće mikropivovare. Posebnost ovogodišnjeg festivala je sudjelovanje i zadarskih proizvođača. Cilj je promocija malih domaćih pivovara te upoznavanje sa kvalitetom zanatskog piva.

Ove godine u Zadru sudjeluje najviše mikropivovara dosad, ukupno 22, a kada je priča stara četiri godine o Festivalu mikropivovara počinjala nije ih bilo ni približno toliko. Danas u cijeloj zemlji radi preko 70 malih proizvođača piva. Ovaj festivalski događaj spaja zabavu, promociju i degustaciju piva, a organizator Festivala Jakov Kolega otkriva kako će se od sutra poslijepodne do ranih jutarnjih sati sudionici i zainteresirani gosti zabavljati uz ostale sa izvođačima tipa De tour i Vojka Vrućinu ali bez opasnosti za ispade koji ponekad prate takve festivale. 

- "Evo već četvrtu godinu da kucnem u drvo, nije niti jedan incident bio, većina sudionika komentira kako je to jedan Festival pun ljubavi".

Mali proizvođači piva dio su trenda koji je nastao prije nekoliko godina na globalnom tržištu. Proizvodi se u kućnoj radinosti a ako se pivo pokaže kvalitetnim proizvođači krenu u samozapošljavanje te uzdržavaju obitelji radeći u svojim malim pogonima.

- "Drago mi je da je Craft beer festival u Zadru jedan od onih koji pomažu hrvatskom gospodarstvu gdje je malim obrtnicima medij za promociju. Oni nemaju novaca za velike kampanje, ovakvi Festivali su im idealni za promociju na tržištu".

U Zadru uz pivovaru Donat radi i Varoška te pivovara Osam. U ostalim dijelovima zemlje po broju mikropivovara dominira Zagreb no nije pravilo da veća sredina daje više malih proizvođača piva. U nekim manjim gradovima ima ponekad više takvih malih pogona. Ukusi su razni a, potražnja očito postoji što će se i pokazati ovaj petak u dvodnevnoj pivskoj fešti na zadarskoj rivi.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.