Hrvatski radio

Radio Zadar

Crkve, amfore i spomenici - igračke za male i velike

20.11.2015.

14:26

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Arheološki muzej u Zadru javnosti je danas predstavio izuzetno inovativan proizvod - didaktičke igračke s povijesnim motivima. Drvene igračke, odnosno trodimenzionalne puzzle namijenjene su kako djeci, tako i odraslima.

Na zamisao o originalnim didaktičkim igračkama, ali i vrlo vrijednim suvenirima došao je djelatnik Arheološkoga muzeja Frane Šunić. Ideja je nastala od posla kojim se bavim u Arheološkom muzeju kao muzejski tehničar, a to je rekonstrukcija keramičkih posuda i kamenih spomenika. Kako lijepimo keramiku, tako sam napravio u ovom slučaju drvene predmete koji se mogu rastavljati i sastavljati, s time da se spajaju magnetima, pojasnio nam je Šunić. 

A magnetima se sastavljaju i rastavljaju figure Svetoga Donata i drugih povijesnih crkava u Zadru i okolici, zatim amfore te ostali izlošci iz fundusa muzeja. Za ukupno 14 izloženih predmeta Frane Šunić je potrošio oko četiri mjeseca. Izlošci su izazvali i veliko zanimanje novinara, a  kolegici Ireni Jurjević nije trebalo dugo da sastavi crkvu Svetog Donata. Imam dobru stručnu pomoć. Mogu reći da je ovo genijalan potez Arheološkoga muzeja i ovo treba pokazati gospodinu Rajoviću, koji zagovara rad s finom motorikom i razvitkom mentalnih sposobnosti, kaže kolegica Jurjević. 

Didaktičke igračke u postupku su patentiranja, potvrdio nam je ravnatelj muzeja dr. Jakov Vučić. Igračke su uglavnom namijenjene muzejskim didaktičkim radionicama, a dio će ići u prodaju kao suveniri muzeja. To je svojevrstan spoj igre i zabave te učenja povijesti, ističe ravnatelj Vučić.  

Idućih dana s novim igračkama okušat će se i djeca zadarskih vrtića i osnovnih škola, a želite li i vi dođite sutra u Arheološki muzej Zadar. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.