Hrvatski radio

Radio Zadar

CRO SEA - brza zdrava hrana

22.08.2016.

13:26

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pizza cut, burgeri na sto načina, čevapćići. Ugostiteljska je to ponuda koja je vladala zadarskim ulicama ovog ljeta. Iznimka je bio štand na zadarskoj rivi na kojem se također nudila brza hrana – ali na bazi sitne plave ribe.

Dio je to projekta CRO sea kojim se nastojalo utvrditi mogu li i brzi riblji obroci postati dio  turističke ugostiteljske ponude. Prvi rezultati su obećavajući.  

Iako živimo na svega par koraka od Jadrana bogatog zdravom i ukusnom hranom ona teško pronalazi put do naših stolova.  Do trpeze turista također. Iako su željni iskušati domaće specijalitete,  prednost na kraju ipak daju jeftinoj brzoj hrani, koja se jede s nogu.  Kako bi ispitali može li  sitna plava riba Jadranskoga mora konkurirati na tržištu brze hrane Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Plodovi mora u suradnji s Gradom Zadrom pokrenula je pilot projekt CRO sea.  Zamišljen kao praktičan, lako dostupan i cjenovno prihvatljiv obrok od sitne plave ribe, za razliku od većine druge fast food hrane koja se nudi na domaćem turističkom tržištu, CroSea je kvalitetan i zdrav objed koji povezuje lokalnu kulinarsku tradiciju sa suvremenom turističkom ponudom.  

Dosad mi smo prvo konceptualizirali to, da jedna takva ponuda bude pozicionirana za Takeaway potrošače, dakle da bude jednostavna za konzumaciju, d bude dizajnirana u skladu sa preferencijama mlađih potrošača i da bude standardizirana. Da bi vidjeli kakve su mogućnosti razvoja i širenja jednog takvog projekta napravili smo pilot projekt u Zadru. To je bila ta kućica koja je bila postavljena na rivi. 

Kaže voditelj pilot projekta, profesor Damir Kovačić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.  Nakon testnog rada od mjesec dana prikupljeni su podaci o prodaji  a provedena je i anketa među kupcima. Iako se rezultati još obrađuju već se može govoriti o uspjehu pilot projekta:   

Što se tiče prodaje ona je bila jako dobra, i ovo nešto malo anketa što smo uspjeli pogledati, isto pokazuju da su potrošači zadovoljni. Za potpune rezultate morat ćemo još pričekati desetak dana da sve obradimo. Ali dakle zasada, prvi rezultati su više nego pozitivni i držimo da će se taj koncept moći daje razvijati. 

Stoga nakon Zadra, do iduće turističke  sezone,  štandove s ribljom brzom hranom mogla bi dobiti i ostala mjesta na hrvatskoj obali.  Dugoročni cilj  projekta je stvoriti lanac brze hrane na bazi jadranske plave ribe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.