Hrvatski radio

Radio Zadar

Cromaris uskoro na tržištu s novim proizvodom

13.11.2020.

14:11

Autor: Vladimir Šetka

Cromaris uskoro na tržištu s novim proizvodom

Cromaris uskoro na tržištu s novim proizvodom

Foto: - / -

Unatoč pandemiji i strogom proljetnom "lockdownu" u čitavoj Europi tvrtka Cromaris, šesta u svijetu po proizvodnji brancina i orade, ostvarila je dobre rezultate i nadmašila prošlogodišnji izvoz i prodaju kvalitetne bijele ribe. Za tržište je uskoro spreman i novi proizvod.

Tijekom proljetnoga zaključavanja u Europi u Cromarisu se osjetio lagani pad izvoza, no vrlo brzo pronađeni su načini plasiranja robe na najvažnije - talijansko tržište. Unatoč činjenici da velik dio ribe ide u hotele i restorane, koji ni kod nas, a ni na glavnim tržištima nisu radili "punom parom", u Cromarisu su zadovoljni godinom.

Ono što se pokazalo ključnim je i ta blizina tržišta koju imamo prema Italiji, gdje su kupci i potrošači prepoznali da dolazimo najsvježiji i da smo cijelo vrijeme isporučivali robu i tijekom prvoga vala pandemije. I ono što se dogodilo da smo uspjeli povećati svoje tržišne udjele na ključnim tržištima, što je, nakon što je lockdown završio na ljeto donio i veću prodaju, kaže direktor Goran Markulin, navodeći da rast ipak nije bio na razinama kao proteklih deset godina. 

Do kraja godine očekuju više od deset tisuća tona, što im je i bio strateški cilj. Lani je u Francuskoj njihov novitet skin-filet proglašen najinovativnijim proizvodom u industriji. No, vrlo brzo na tržištu će se naći još jedan novi proizvod. To je gof. Radimo na gofu već nekoliko godina i prvi gofovi bi trebali krenuti za talijansko tržište kroz nekih petnaestak dana. Što se tiče zubaca, zubatac napreduje dobro i očekujemo ga iduće godine u rujnu u ponudi, otkriva direktor Cromarisa.

Ovih dana iz Hrvatske gospodarske komore su izvijestili da je Goran Markulin na Generalnoj skupštini Europske federacije proizvođača u akvakulturi izabran za potpredsjednika te međunarodne organizacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.