Hrvatski radio

Radio Zadar

Cromarisova eko-riba za europsko tržište

07.03.2016.

10:05

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz novoizgrađenoga mrijestilišta Cromarisa u Ninu, prošloga je tjedna nasađena prva mlađ u morskim kavezima kod Dugog otoka. U iduća tri do četiri mjeseca nastavit će se izlaz ribe od samo 6 grama. Za konzumnu težinu i plasman na tržište bit će spremni u rujnu dogodine.

Proizvodni proces riblje mlađi u novim pogonima Cromarisa u Ninu započeo je  prošle jeseni. Da bi brancinići i oradice postigli težinu od preporučenih 6 grama kada su spremni za morske kaveze treba proći 120 - 180 dana. Ciklus proizvodnje pojašnjava Goran Markulin, predsjednik uprave Cromarisa. 

Prva riba u more ide krajem veljače početkom ožujka. Znači to je sad ovo vrijeme. Onda se na nju nadovezuje sva druga riba koja je kasnije nasađena i ti izlazi se nastavljaju sve do srpnja. To je očekivana dinamika mrijestilišta. 

Ove godine planiraju proizvesti 20 milijuna komada, otprilike 7 i pol tisuća tona ribe. Četvrtina od te količine ide u preradu, filetiranje, diljenje, mariniranje.

Ono što Cromaris izdvaja od drugih proizvođača ribe jest posebna ekološki uzgojena linija. Kavezi na kojima se primjenjuje posebna stroga, organska tehnologija zasad su samo u istarskom Limskom kanalu. 

Ključno je da za takav razvoj organskih ribouzgajališta, same lokacije se moraju certificirati za što nam je potrebno dvije do tri godine. Iako očekujemo da će nam taj segment organskog uzgoja rasti, za sada ostajemo u Istri. - kaže Markulin

Organski proizvedena riba je oko 40 posto skuplja nego orade i brancini iz konvencionalnog uzgoja pa nas ne čudi da na domaćem tržištu ostaje samo 10 posto proizvoda s eko markicom. Zato najviše Njemci, Austrijanci pa Francuzi i Talijani jedu zdravu, organski uzgojenu Cromarisovu ribu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.