Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvajte podvodnu kuturnu baštinu

26.02.2019.

12:23

Autor: Maja Savić

Čuvajte podvodnu kuturnu baštinu

Čuvajte podvodnu kuturnu baštinu

Foto: - / -

Očuvanje i zaštita hrvatskog podvodnog kulturnog blaga, naziv je današnjeg Morskog utorka Gradske knjižnice Zadar. Predavač je Roko Surić, podvodni arheolog iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Odjela za prezentaciju podvodne baštine.

 

Kulturna baština podmorja nije apstraktna priča koja se nalazi miljama od nas. Zadarski arhipelag itekako je bogat podmorjem a do ulova se može vrlo jednostavno doći i to ako je plivač imalo vješt, može izvući neku vrijednost a da toga nije ni svjestan. Ako ne prijavi ulov to se onda zove "nesvjesna krađa" a ako je svjesna i da se od eventualne prodaje nešto može i zaraditi to je onda za policijsku prijavu. Smisao predavanja je upozoriti ljude da to što izlove ima vrijednost i pripada regionalnom pa i nacionalnom kulturnom blagu, upozorava podvodni arheolog Roko Surić ističući da je bit..

"Posvijestiti ljudima da ta baština nije zdravo za gotovo već je naša zadaća čuvati je i osigurati da buduće generacije u njoj uživaju.".

Zadarsko područje bogato je podmorskim blagom, i to cjelokupno, od podvelebitskog kanala preko primorja pa do otoka, praktički od Silbe do Pakoštana. Svi ti lokaliteti su većinom u plitkom moru i dostupni su masi ljudi a tim više, bitno ih je zaštititi od zlouporaba jer ako se ne reagira na vrijeme, lako se to blago osiromaši.
Policija ne može kontrolirati 24 sata sve lokalitete dodaje Surić, i zato je potrebno usaditi u ljudsku svijest činjenicu da je to naše i da smo dužni čuvati.
Kad smo kod ljepote već najljepši brodolom na Jadranu trenutno je brodolom kod otočića Gnalić na samom jugu zadarskog arhipelaga kaže podvodni arheolog i dodaje kako je to je nešto s čime se Hrvatska itekako može ponositi. Uz njega, i lučko postrojenje uz obalu Zaton a od prapovijesnih lokaliteta nenaseljeni otočić Ričul pokraj Turnja je itekako zanimljiv lokalitet. Surić ponavlja kako je krajnje vrijeme da trebamo svi skupa zaštititi podvodno kulturno blago Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.