Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvajte se lažnih policajaca i bankara

02.07.2022.

09:06

Autor: HRT Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Zadarska policija izvijestila je da je jučer primila dojave više građana s područja Zadra kako su ih kasno poslijepodne na telefon nazvale nepoznate osobe, koje su se lažno predstavljale kao policijski službenici. 

Od građana su tražili podatke o bankovnim računima i ušteđevini, sve zbog navodne provjere novca i sumnje da je njihov bankovni račun zloupotrijebljen. 


Isto tako raspitivali su se o njihovim životnim okolnostima. Građani su nakon telefonskih poziva o svemu obavijestili policiju.


Prenosimo upozorenje policije:


Građanima još jednom skrećemo pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke. 


Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta.


Svakako savjetujemo da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene.


Posebno molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.