Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvajte se prevaranata

06.07.2015.

13:03

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz zadarske policije poziv na oprez kako ne biste postali žrtva prevaranata koji su čini se sve kreativniji. Tako se na dugom popisu oblika prijevara našao i jedan novi - poziv u pomoć vašeg navodnog prijatelja ili poznanika putem elektroničke pošte.

Iako uvijek postoje prosjaci koji su siromaštvom primorani moliti građane da im udijele novac, ipak sve češće nailazimo na vrhunske prevarante s tisuću lica, koji dobro zarađuju na ljudskoj suosjećajnosti.

Primjera je mnogo, od starog trika sa zlatnim lančićem, preko lažnih prodavača medicinskih pomagala, lažnih bankara i drugih lažnih službenika, do lažnog poziva u pomoć vaših navodnih prijatelja ili poznanika - upozorava  Elis Žodan iz zadarske policije: 

Dobivate mail-ove koji izgledaju kao da su mail-ovi koje vam šalje vaš poznanik, ili vama poznata osoba ili prijatelj koji je navodno negdje u inozemstvu „zapeo" s prtljagom ili je izgubio sve svoje dokumente i traži od vas da mu uplatite par stotina eura najčešće putem Western uniona na inozemne račune. 

Iz policije savjetuju: Ignorirajte takvu poruku i ne uplaćujte novac poglavito ne na inozemne račune.

S obzirom da se radi o osobi koja se predstavlja kao prijatelj ili poznanik preko njegove obitelji, drugih prijatelja i poznanika provjerite gdje bi se taj vaš poznanik ili prijatelj trebao nalaziti i svakako poruku prijaviti policijskoj postaji koja je nadležna za mjesto vašeg prebivališta. 

Policija već godinama upozorava pogotovo sugrađane starije životne dobi na prevarante koji dolaze od vrata do vrata. Financijski najteža prijevara tog tipa u posljednje vrijeme izgleda ovako:

Na širem području RH pojavile su se lažne bankarice koje su jednoj starijoj gospođi došle u stan pod izlikom da dolaze iz banke i da moraju provjeriti gotovinu koju ona ima kod kuće. Ona im je nažalost predala na tzv. provjeru iznos od 200 tisuća kuna! Za taj iznos lažne bankarice oštetile su ovu našu naivnu građanku. 

Stoga oprez! Novčarske i državne institucije, ponavljaju nam iz policije, ne funkcioniraju na način da vam dolaze doma i traže da im uplaćujete iz ruke u ruku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.