Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvajte se vrućine!

23.06.2017.

14:08

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni hidrometeorološki zavod izdao je prvo upozorenje na toplinski val ove godine s temperaturama od 32 do 35 stupnjeva! Idućih se dana štitite od sunca, pijte dovoljno tekućine i osobito pazite na najmlađe.

Vrućinu svi teško podnose, i oni najzdraviji, ali posebno oprezni moramo biti kada se radi o djeci, kroničnim bolesnicima i starijim osobama - upozorava dr. Predrag Orlović ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Zadarske županije gdje već imaju pune ruke posla zbog pojačanog broja turista:

       Povećava se posao, obim je čak i veći nego prošle sezone gdje je isto bilo jako puno posla, još ne osjetimo toliko pritjecaj zbog ovog toplinskog vala ali najvjerojatnije ovih dana će se puno više pacijenata javiti i zbog takvih problema tipa kolapsa, sunčanice, slabosti i sličnih tegoba vezanih za dišne ili srčane tegobe.

Klonite se sunca od 10 do 17 sati, nosite šešir, pamučnu laganu odjeću. Izbjegavajte ljutu, začinjenu i masnu hranu, kofein, alkohol i gazirane sokove prepune šećera. Redovito uzimajte terapiju ako ste kronični bolesnik. I najzdraviji trerbaju izbjegavati težak fizički napor po najvećoj vrućini.

Novorođenčad i malu djecu direktno uopće ne izlažite suncu. I još jedno upozorenje - djecu ne ostavljajte u zaključanim automobilima, ni na trenutak. Isto vrijedi i za kućne ljubimce.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.