Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvanje običaja i uskrsna bdijenja

20.04.2019.

07:15

Autor: VŠ - SJM

Čuvanje običaja i uskrsna bdijenja

Čuvanje običaja i uskrsna bdijenja

Foto: - / -

Velika subota je bogata običajima. U svakom kraju se nose različite namirnice na blagoslivljanje ali se uglavnom nosi pogača, kruh, jaja i šunka. Na otoku Setrunju prije dvije godine obnovljen je običaj žudija.

Na Veliku subotu, 20. travnja, svečano Uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja u katedrali sv. Stošije u Zadru u 21, 00 sat predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na otoku Sestrunju je prije dvije godine obnovljen običaj čuvanja Kristova groba. Četvero će se žudija izmjenjivati, ali u procesiji se okupi cijelo mjesto, kaže predsjednik Mjesnog odbora Nenad Šužberić...Po našem običaju žudije se već pokažu na Cvjetnicu, tako je bilo i ove godine, bili su u procesiji. Onda nastupaju na Veliki četvrtak i u subotu je ono padanje karakteristično i tu cijela priča završava. Mi smo odlučili vratiti taj običaj natrag temeljem sačuvanih zapisa u našoj župi , iako u našoj županiji to nije uobičajeno - kazao je za naš program Šužberić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.