Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvari našeg identiteta

19.08.2013.

14:26

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Velom Ižu odvijaju se posljednje pripreme uoči sutrašnjeg dolaska predsjednika Ive Josipovića na svečanu promociju jedinstvene monografije koja sadrži detaljnu povijest glagoljaškog pjevanja mjesne župe. Njegov dolazak u društvu brojnih uglednika očekuje se oko 16 sati, kazao nam je autor monografije Livio Marijan istaknuvši kako je glagoljaško crkveno pjevanje u nas jedinstven svjetski fenomen zato što smo jedini u katoličkom svijetu kroz tisuću godina imali pravo da se u crkvi služimo staroslavenskim ili starohrvatskim jezikom, a ne isključivo latinskim.

Livio Marijan istaknuo je kako je knjiga vrlo luksuzna, gotovo spomenica, a namjenjena je prije svega mlađim generecijama jer u vremenu globalizacije mali narodi moraju čuvati svoj identitet.

"Jasno da je važno za našu javnost, za našu kulturu i za mlađe generacije da znaju svoj identitet jer im ga nitko ne može oduzeti bez obzira koliko su politički, brojno geografski, ekonomski moćni ili nemoćni, a identitet je čovjeku ime i prezime, ono njegovo ja , pa eto u tom smislu glagoljica i glagoljaštvo jedan bitni temeljni dio identiteta i naše kulture koju treba njegovati." poručio je L. Marijan.

Dolazak predsjednika Ive Josipovića očekuje se oko 16 sati.  Nakon dočeka, najavljeno je kako će se službeno predstavljanje monografije održati u župnoj crkvi s. Petra i Pavla. Tu je još i obilazak Doma kulture i posjet Narodnom muzeju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.