Hrvatski radio

Radio Zadar

Čuvari prirode zaplijenili 15-tak vrša u PP Vransko jezero

06.03.2021.

11:27

Autor: HRT Radio Zadar/PP Vransko jezero

Foto: PP Vransko jezero

Foto: PP Vransko jezero

Foto: - / -

Čuvari PP Vransko jezero redovito se susreću s problem krivolova na zakonom zaštićenom području Vranskog jezera. Krivolov je prisutan čak i unutar granica posebnog ornitološkog rezervata u kojem su ribolov, ali i aktivnosti koje se ne odnose na istraživanje ili zaštitu prirode, strogo zabranjene!

Prošlog su mjeseca tako čuvari prirode parka na terenu zaplijenili petnaestak vrša, koje su postavljene s ciljem nezakonitog lova jegulje. Čuvari će nastaviti s redovnim obilaskom terena pa stoga iz PP Vransko jezero  pozivaju sve ribiče te zaljubljenike u jezero i prirodu da  dojave bilo kakvu sumnju na nezakonite radnje, kao i korištenje nedozvoljenih ribolovnih alata!

Ornitološki rezervat jedno je od pet najvažnijih područja za ptice u Hrvatskoj. Krivolov na ovom području, zajedno s korištenjem nedozvoljenih ribolovnih alata, često dovodi do stradavanja upravo onih vrsta čija je zaštita ključna za njihov opstanak na razini Hrvatske. Među najučestalije korištenim zabranjenim ribolovnim alatima nalaze se ribolovne mreže i vrše, ali i parangali. Opasnost od korištenja mreža je u tome što se u razvučene mreže nerijetko zapliću ptice koje zatim stradavaju zbog utapanja. Ovakav način stradavanja predstavlja posebno veliku opasnost za vrste koje se hrane roneći u potrazi za ribom, kao što su primjerice kritično ugroženi mali vranci (Microcarbo pygmaeus). Korištenjem vrša pak stradavaju jegulje (Anguilla anguilla) – na svjetskoj razini kritično ugrožena vrste ribe koju na području Vranskog jezera nije dozvoljeno loviti! 

Jegulje su posebno osjetljive u periodu migracija i visoke vode kada se spolno zrele jedinke u velikom broju okupljaju ne bi li pronašle put do mora kroz podzemne pukotine u kršu. Složenost njihovog životnog ciklusa očituje se u tome da kasno spolno sazrijevaju i da za razmnožavanje moraju preći nekoliko tisuća kilometara do Sargaškog mora pred obalama Srednje Amerike. Tijekom ovog energetski iznimno zahtjevnog puta jegulje se ne hrane, već iscrpljuju nakupljene zalihe pa nakon razmnožavanja ugibaju. Prema vodama u kojima su odrastale kreću njihovi potomci – staklaste jegulje koje stradavaju zbog velikog lovnog pritiska. 

Javna ustanova gospodari ribolovnom zonom unutar granica Parka prirode Vransko jezero te je zadužena za praćenje aktivnosti vezanih za lov ribe s ciljem održavanja ravnoteže između potreba ptica, riba i korisnika – u ovom slučaju ribiča. Postupanja čuvara prirode uslijed nedozvoljenih radnji u skladu su sa zakonskim propisima i Ribolovno gospodarskom osnovom PP Vransko jezero.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.