Hrvatski radio

Radio Zadar

Cvjetne kreacije u travnju na Rivi

26.02.2015.

13:41

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudjelovanje na Florartu u Zagrebu, gdje su njihove cvjetne kreacije dobivale nagrade, inspiriralo je djelatnike zadarskih Nasada da pokušaju nešto slično organizirati i u Zadru, gradu s dugom tradicijom vrtlarstva i njegovanja zelenih površina. Pod nazivom Cvijet Zadra, vrtna izložba cvijeća održat će se od 16. do 19. travnja, na najljepšoj mogućoj pozornici - zadarskoj rivi!

Ovo je nova manifestacija u gradu Zadru, tempirana oko Uskrsa kada počinju značajniji dolasci turista, a u njoj će sudjelovati komunalna poduzeća iz čitave Hrvatske, kao i privatne tvrtke koje se bave hortikulturom. Rekao je to, predstavljajući izložbu direktor Nasada, Lenko UgrinićZadar ima prekrasnu rivu, u dužini od 800 do 1000 metara šetnice, ovo je jedan od načina da privučemo ljude na rivu, da više izlaze u prirodu i da vide moderna dostignuća u hortikulturi. Voditeljica projekta Dora Maštrović objasnila je što se traži od izlagača: Duž rive postoje 22 cvjetne gredice koje su predviđene za izlagače, uvjeti su im da sade isključivo sezonsko cvijeće, niske grmove i trajnice, znači da ne zaklanjaju nekakve vizure rive.Šljunčani dio obale predviđen je za prodajni dio vrtne izložbe, koju će pratiti i razni drugi sadržaji, kazala je Dora Maštrović: U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirat će se stručna predavanja gdje će biti ugledna imena iz hortikulturne struke iz cijele Hrvatske, koji će govoriti o najnovijim trendovima u vrtlarstvu i hortikulturi. Bit će organizirane i razne dječje kreativne radionice, demonstracije izrade cvjetnih aranžmana. U vrijeme trajanja sajma organizirat ćemo stručna vodstva po naša dva povijesna perivoja.

Nasadi u tajnosti pripremaju i posebne cvjetne instalacije, a svečano otvorenje manifestacije, održat će se na Forumu. Pokrovitelji su Grad Zadar, te turističke zajednice grada i županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.