Hrvatski radio

Radio Zadar

Dajte nam prostore za rad !

17.05.2013.

08:23

Autor: Zrinka Grancarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezavisna kulturna scena Okret prostora gradu predlaže prenamjenu 13 objekata koji bi se mogli koristiti za potrebe kulturnih udruga. Smatraju da se nezavisna scena godinama sustavno uništava

Institucije Grada Zadra trebale bi više razgovarati s predstavnicima nezavisne kulturne scene, koja se godinama sustavno uništava i ne podržava, mišljenje je udruga žive kulture, kako su na sinoćnjoj tribini sebe nazvali "Okret prostora". Glavna tema tribine bio je nedostatak prostora za rad.

Udruge su predložile 13 objekata na području grada koji bi se mogli prenamijeniti za potrebe nezavisne kulturne scene. Moderator tribine, sociolog Krešimir Krolo napomenuo je kako se neke koriste, neke ne, a sve imaju vlasnike...

 "Ti napori bi trebali voditi prema tome da to bude jedan disperzirani, decentralizirani prostor za više udruga koji bi se onda rasporedio po cijelom gradu. Napravila se jedna mapa potencijalnih prostora, recimo zgrada Željezničkog kolodvora koja je u funkciji, ali koja bi možda mogla s jednom dobrom intervencijom, s jednim projektom, mogla postati nešto znatno više. Ovo su bile inicijalne ideje, rasprava, pa sad treba vidjeti koliko je to sve skupa moguće realizirati" napomenuo je Krolo.

Na popisu su se tako između ostalih našli objekti MORH-a poput ruševne menze u nekadašnjoj vojarni Stjepana Radića, ali i primjerice zgrada Željezničkog kolodvora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.