Hrvatski radio

Radio Zadar

Dalmatinskim vinarima ostao okus gorčine

27.09.2013.

16:15

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je ovogodišnja berba zadovoljavajuća dalmatinskim vinarima ostavila je okus gorčine.

Dalmatinske proizvođače muči "kriza punih bačava" kaže Želimir Bašić predsjednik skupštine Zadružnog saveza Dalmacije i Udruge vinogradara i vinara jer kod vinara nisu sve zalihe ravnomjerno raspoređene. 

Prošle godine se izašlo s oko 2 tisuće hektolitara, odnosno računa se da su dvije berbe u zalihama, kaže Bašić. 

Neki naši vinogradi još se kopaju na tradicionalan način , pa je naše vino skup i u odnosu na jeftina uvozna vina proizvod koji ne može biti konkurentan.

Kod nas u Nadinu, nešto je ljepša priča. Iz Nadina je naime na tržištu 15 vina vrhunske kvalitete, a Tomislav Glavić predsjednik udruge vinogradara i vinara Nadina smatra da je ekološka proizvodnja put opstanka na tržištu: "Kriza punih bačava" ne postoji kod mene osobno, a ni kod mojih kolega iz Nadina samo stoga što proizvodimo samo vrhunska vina i što zasad vina imaju potrošače na našem domaćem tržištu. Nešto doduše, kaže,  ide i u izvoz.

Za ovakvo stanje svi su pomalo krivi. Država primjerice, jer je donijela odluku o zabrani reklamiranja vina, navodi Bašić:

 10-15 godina zabrana reklamiranja vina dok je pivo ulazilo svaki dan u naše stanove putem televizije, pa onda prekid stimulacije za izvoz itd. - kaže Želimir Bašić. 

Proizvođači koji se trebaju bolje organizirati i proizvod brendirati jer, dodaje Lordan Ljubenkov predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, vinari moraju shvatiti da nisu jedni drugima konkurencija. Otvaranje jednog distributivnog kanala pomaže svima: 

 ...da svi iznađu konkretna rješenja kroz zadruge, udruge i LAG-ove, da se ujedine jer to je za dobivanje sredstava iz nacionalnog programa za sektor vina koji već počinje 2014.-te i traje narednih 8 godina, poručuje Ljubenkov. 

Riječ je o sredstvima EU, omotnici za vinarstvo, imamo 22, 6 milijuna eura za vinarski sektor za spomenutih narednih 8 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.