Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan je močvarnih staništa

02.02.2015.

14:14

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan močvarnih staništa, pa svjetska organizacija za zaštitu prirode skreće pozornost na njihov izniman značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude.

Tijekom posljednjih stoljeća isušeno je i izgubljeno više od 90 % vlažnih staništa Europe. Stoga Svjetska organizacija za zaštitu prirode ulaže velike napore za njihovo očuvanje, jer upravo su takva staništa ta koja nas štite od razornih poplava, koje su i prošle godine u više navrata poharale sjever i istok države.

No močvarna područja važna su i za brojne ptičje vrste, poput primjerice Vranskoga jezera, gdje se već od prošloga mjeseca obilježava današnji dan. Ravnatelj Parka Prirode Danijel Katičin tako spominje i redovito godišnje prebrojavanje ptica.

Većina ptica koje obitavaju u Hrvatskoj, velika većina je i na Vranskom jezeru. Ali ima i ovih vrsta koje nisu toliko uobičajene, poput čaplje dangube, koja je i u našem grbu, kaže Katičin. 

A Park prirode osim brige o pticama ima planove za poboljšanje infrastrukture koja bi bila na usluzi posjetiteljima. Velik posao čeka ih oko obnove drvene poučne staze koja je potopljena tijekom poplave i olujnoga juga.

Radimo projekt za obnovu te staze, te istodobno apliciramo na naš Fond za zaštitu prirode, te pokušavamo sredstvima fonda NIPA, odnosno Natura 2000 u Hrvatskojza biciklističku stazu Modravice, dodaje Katičin. 

Nadamo se samo da će oba projekta biti završena barem do turstičke sezone.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.