Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan je pobjede - 100 tisuća ljudi na proslavi u Kninu.

05.08.2015.

13:37

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na proslavi 20. obljetnice Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu se do sada, prema procjenama policije, okupilo oko dvadeset tisuća ljudi, a do kraja dana očekuje ih se i do sto tisuća. Na veliki jubilej Knin je dobio Muzej domovinskog rata i spomenik doktoru Franji Tuđmanu.


Proslava je počela budnicom ulicama grada. Rano ujutro dvije tisuće golubova poletjele su iz Knina prema Vukovaru i iz Vukovara prema Kninu. U 8.15 ispred spomenika Hrvatske pobjede "Oluja '95." na Trgu dr. Ante Starčevića predsjednici Sabora i Vlade, Josip Leko i Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS-a RH Drago Lovrić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić položili su vijence i zapalili svijeće.

Potom je u obnovljenoj zgradi na kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano otvorila novi stalni muzejski postav "Oluja '95.". Na dva kata, odnosno ukupno 300 četvornih metara zgrade u središnjem dijelu kninske tvrđave, izložena je arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr.

 Na kninskoj tvrđavi, uz zvona svih kninskih crkvi, državnu himnu i prelet MiG-ova, podignuta je zastava, čemu su nazočili predsjednici Republike, Sabora i Vlade. Pročitana su imena poginulih i nestalih sudionika "Oluje". Imena su čitala djeca poginulih u Domovinskom ratu.

Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS-a RH Franji Tuđmanu. Rad Mirka Vuce plaćen je iz kninskoga gradskog proračuna, a ukupno je investicija stajala oko 600 tisuća kuna.

U 10 sati počeo je zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama Knina, do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Istodobno se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ispred zgrade Muzeja grada Knina sastala sa zborom branitelja i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Premijer je nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi napustio Knin.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predsjednica Republike i predsjednik Sabora nazočili su svečanoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U propovijedi se osvrnuo na optužbe srpske strane o protjerivanju i etničkom čišćenju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.