Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan kad je Škabrnja sravnjena sa zemljom

18.11.2021.

08:21

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se prisjećamo žrtava Škabrnje. U programu Radio Zadra poslušajte javljanja uživo naših reportera koji će pratiti program obilježavanja 30. obljetnice stradavanja mjesta kroz razgovore sa sudionicima događanja.

Prije trideset godina zločinci su zvjerski ubili 43 troje mještana, među njima i petnaest branitelja, a selo spalili. Škabrnjani o svemu i danas teško govore. Strašni zločini za njih su i dalje živa rana. 

Program obilježavanja 30. obljetnice stradanja Škabrnje počet će u 9,45 sati. U 10 sati krenut će Kolona sjećanja - mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje će se položiti vijenci. Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Potom će se krenuti u Mimohod - Korak po korak, do Spomen-obilježja na mjesnom groblju Sv. Luka, a u 12,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

Na svečanome obilježavanju 30. obljetnice stradanja Škabrnje sudjelovat će u izaslanstvu Vlade RH ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek. Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske je savjetnik Dragan Lozančić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.