Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan narcisa: U Zadarskoj županiji imamo rast oboljelih žena od raka dojke, ali je smrtnost manja

26.03.2022.

08:36

Autor: Iva Rogić

Dan narcisa ( arhiva)

Dan narcisa ( arhiva)

Foto: Bruno Fantulin / Pixsell

Dan je narcisa - njime se ukazuje na važnost preventivnih pregleda dojki radi ranog otkrivanja raka dojke. On je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena, kako u Hrvatskoj, tako i u većini zemalja u svijetu. Svake godine imamo oko 3 tisuće novooboljelih. 

U povodu Dana narcisa, a pod sloganom "Mir i zdravlje" zadarska Udruga Europa Donna organizira prigodno događanje i akciju prikupljanja sredstva za opremanje Onkološkog odjela zadarske Opće bolnice na Narodnom trgu od 10 do 12 sati. 

Ova javno-zdravstvena kampanja za otoke Ugljan i Pašman organizira se u mjestu Sutomišćica s početkom programa u 10 sati.


Iz službenog poziva


U ovim burnim vremenima pandemije i ljudskih stradanja potrebno je donijeti malo radosti i nade svim potrebitima. I ova akcija ima tu zadaću.

Kao i svake godine ovom prigodom darujemo cvijet narcisa - simbol izdržljivosti, svjetla i proljeća. Akciju organiziramo zajedno s Ligom protiv raka i Zavodom za javno zdravstvo u Zadru.

Prikupljamo dobrovoljne priloge građana, svake godine za drugu namjenu. Ove godine ćemo prikupljati sredstva za opremanje Onkološkog odjela zadarske Opće bolnice.


Zajedno su s nama udruge žena otoka Ugljana, Pašmana, Vira i gradova Biograda, Benkovca, Nina i Novalje, Zavod za javno zdravstvo Zadar i zadarska Liga protiv raka.

Pridružite nam se, sudjelujte i dajte svoj doprinos za liječenje svih potrebitih. Rano otkriven rak je izlječiv, a ako ga treba liječiti, učinimo to zajedno na najbolji mogući način.


Dođite i pridružite nam se u subotu, 26.03.2022. na Narodnom trgu u Zadru, od 10 do 12 h.

Očekuje Vas cvijet narcisa, osmijeh i veliko srce naših volonterki.Dobrovoljne priloge možete uplatiti na žiro račun OTP banke –

IBAN: HR 3824070001100443902 s naznakom: Dan narcisa 2022.


                                                                              

Broj novootkrivenih žena koje obolijevaju od raka dojke lagano raste, međutim to je posljedica toga da se žene sve više odazivaju na preglede i to je ono u biti što nas zadovoljava, naravno da ne zadovoljava porast broja oboljelih, ali ono što je jako dobro i što se vidi u Zadarskoj županiji je lagani porast novootkrivenih, ali i pad smrtnosti !

Mr.sc. Tatjana Vukelić-Baturić, dr.med, predsjednica Europe Donne Zadar

Predsjednica Europe Donne Zadar , Mr.sc. Tatjana Vukelić-Baturić, dr.med.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.