Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan obrane Zadra: Među braniteljima iz '91. i gradonačelnik Imotskoga, Ivan Budalić - ne zaboravlja se herojstvo Imoćana!

06.10.2022.

09:42

Autor: Suzana Dražić

I. Budalić - gradonačelnik Imotskoga

I. Budalić - gradonačelnik Imotskoga

Foto: Suzana Dražić / Radio zadar

Zadar se prisjeća najtužnijih ali istovremeno i najherojskijih dana u svojoj povijesti. Naime, 31. je obljetnica obrane grada koja je počela odavanjem počasti poginulima na Gradskom groblju, na Bulevaru će se pokloniti žrtvi Imoćana u obrani Zadra, a zatim će poginulima odati počast na Ploči te na Dračevcu gdje će se kod spomen-obilježja u 13 sati održati i Svečana akademija.

Zadar je u listopadskim danima 1991. godine golemom žrtvom malobrojnih branitelja pobijedio agresora. JNA i pobunjeni Srbi mjesecima su terorizirali i napadali grad s mora, iz zraka i s kopna. Grad je bio bez vode i struje gotovo 3 mjeseca, a borba za život vodila se oko više od 10 vojarni u gradu u kojima su se nalazili neprijatelji te na kilometrima bojišnice od Dikla, Bokanjca pa sve do Dračevca i Bibinja. 


Jednog od ključnih trenutaka u obrani grada Ivan Budalić , gradonačelnik Imotskoga koji je branio Zadar. Prije 31. godinu dio je pripadnik 4. Gardijske brigade, 3. Imotske bojne i zajedno sa svojim suborcima bio je na položajima Bokanjca, Musapstana i Crnog.

"Lijepo je susresti se s prijateljima iz Zadra s kojima njegujemo jako dobro prijateljstvo i prisjetiti se teških dana od prije 31 godinu, rekao je Budalić. "Danas se zahvaljujemo žrtvi koja je temelj naše državnosti. Ta naša mladost je herojski poginula na bunkerima na Bokanjcu. Bilo nas je malo, slabo naoružani i zato cijela Hrvatska ne smije zaboraviti te mladiće, posebno mi Imoćani i Zadrani." - naveo je također gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić i istaknuo da mu je jako drago što su Zadar i Imotski gradovi prijatelji.

Gradonačelnik Imotskoga - Ivan Budalić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.