Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan osoba s invaliditetom

03.12.2015.

12:17

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. Prigodno su ga obilježili članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Iako im je želja da na današnji dan ostave za sobom probleme koji ih muče i dalje se bore protiv vjetrenjača.

Posebno se to odnosi na posljednje četiri godine jer se zbog štednje upravo njima, kao najranjivijoj kategoriji društva, onemogućava normalniji život i mogućnost da manje ovise o drugima.

Primjerice izmjenama pravilnika o ortopedskim pomagalima brojnim je invalidima uskraćeno pravo na neovisniji život :

Zadnje što su napravili su izmjene Pravilnika o slušnim pomagalima. 5- 6 tisuća ljudi, koji su čista socijala, korisnici slušnih aparata nemaju za kupiti te baterije , a oni su upravo to ukinuli. I sada se oni više ne mogu normalno živjeti.

Stalno se priča o našim probemima, kako smo najranjiviji dio društva, a u praksi drugačija slika, upozorava predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Joso Kasipović :

Evo, zapošljavanje. Stalno se priča o tim kvotama zapošljavanja. Tko to kontrolira ? Koliko se ljudi u zadnje vrijeme zaposlilo ? Na koji način? Tu ima svega i svačega. Uzmu se novci koje država daje, a ne zaposli se ili se ne isplati tim ljudima plaća. Da nije medija to se ne bi ni otkrilo.

Iako se posljednjih godina dosta učinilo da invalidne ososbe imaju lakši pristup u ustanove i dalje su im mnoga mjesta nedostupna, ogorčen je Soni Banić:

Kulturne ustanove, osim Muzeja antičkog stakla, su nepristupačne, Gradsko poglavarstvo potpuno nepristupačno. U malo koju trgovinu se može ući. Invalid može jedino do mile volje šetati po trgovačkim centrima i kupovati.

Unatoč brojnim problemima članovi Udruge tjelesnih invalida ipak su danas proveli ugodno vrijeme u zadarskom Arsenalu u želji da UN-ova rezolucija, čija je potpisnica i naša zemlja, sve više saživi u praksi a to je puno i jednako uživanje ljudskih prava i sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.