Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan otvorenih vrata srednje škole Stanka Ožanića

25.04.2018.

13:21

Autor: Anita Perica

foto: A.Perica / HRT centar Zadar

foto: A.Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Dan je otvorenih vrata zadarske Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Učenici i nastavnici osmislili su zanimljive radionice, prezentacije i predavanja kako bi u prvom redu osmašima pomogli u izboru srednjoškolskog obrazovanja.

U posljednje vrijeme puno je uloženo u novu opremu za praktični dio nastave, a školu Stanka Ožanića upisuju učenici sa sve boljim ocjenama.

S obzirom da imaju hidroponski uzgoj jagoda i već treću godinu proizvode različite proizvode od toga voća - obilazak škole započeli smo šalom - narudžbom tone čipsa od jagoda.

       Možda to sad zvuči pomalo smiješno, ali to će biti jednog dana, sigurno ćemo imati jednu tonu jagoda od kojih ćemo moći raditi čips - uvjerena je ravnateljica Jelena Gulan:

       Imamo isto tako radionice za određivanje pH vrijednosti tla, za štetnike na biljkama, izrada pletenica u pekarskom laboratoriju, veterinarski laboratorij koji će pokazati malo mikroskopiranje, vađenje krvi životinjama, isto tako imamo određivanje bakteriološke čistoće površine, titracija nekih prehrambenih proizvoda…niz radionica gdje naši osmaši mogu upoznati našu školu i u šestom mjesecu biti dobro upoznati što žele upisati.

Danas maturantica Matea Šimić itekako je dobro znala što želi upisati. Državna je prvakinja u disciplini Nutri - vita:

       Natjecala sam se u svojoj struci tehničar nutricionist ili prehrambeni tehničar, imali smo praktični dio izradu smoothia odnosno napitka od voća i povrća, imali smo i test koji smo trebali riješiti i izradu letka o našem proizvodu…

Otkako je pobijedila svi su na smoothiju - šali se Matea od koje smo dobili i recept za jedan proljetni smoothie. A na pitanje koje muči većinu osmaša - koju srednju upisati - polaznici škole Stanka Ožanića ovako odgovaraju:

       Ako vole prirodne znanosti, ako su nekako više prema tome, neka dođu u ovakve škole kao što je ova prehrambena, a ako više vole štrebati onda nek odu u neku drugu - kaže kroz smijeh Dijana. Kolega iz pekarskog laboratorija dodaje: Imamo lipu pekaru koja je sređena, ove peći sve su noviji modeli, nitko nema mislim ovakve pekare u Hrvatskoj kao što imamo mi. Imamo savršene uvijete za rad!

Osmašima još poruka da se dobro informiraju i o svim ostalim srednjoškolskim programima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.