Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan policije obilježen u putničkoj zgradi u Gaženici

27.09.2022.

14:46

Autor: V.Š./Radio Zadar

Dan policije u PU zadarskoj

Dan policije u PU zadarskoj

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Polaganjem vijenaca za sve poginule i preminule pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, a potom svetom misom i prigodnom svečanošću Policijska uprava zadarska obilježila je Dan policije i blagdan svoga zaštitinika Svetog Mihovila. Središnja svečanost održana je u prostoru Postaje pomorske i aerodromske policije u novoj pristanišnoj zgradi u Gaženici.

Obraćajući se nazočnima načelnik PU zadarske Anton Dražina, kojemu je nedavno potvrđen još jedan mandat, podsjetio je na ratno vrijeme kada je oformljena Policijska uprava zadarska, te njezin razvoj i sve sigurnosne izazove s kojim se policijski službenici svakodnevno susreću - od klasičnoga kriminaliteta, do obračuna kriminalnih skupina iz susjedstva na našem području. 


Istaknuo je kako nije slučajno da se današnja svečanost održavala upravo u prostoru Pomorske i aerodromske policijske postaje. 


- Hrvatska kao što znate uskoro ulazi u schengenski prostor. Velika je to zasluga hrvatske policije. Ispunjeni su svi preduvjeti u četiri područja - zračne granice, viznog sustava, policijske suradnje i zaštite osobnih podataka, istaknuo je Dražina. 


Načelnik postaje Romano Landeka usporedio je podatke o zračnom i pomorskom prometu iz rekordne 2019. godine i prvih osam mjeseci ove godine. 


Međunarodnih letova već sad je oko 150 više nego čitave lanjske godine, a putnika za oko 30 tisuća. Pomorski granični prijelaz bilježi nešto skromnije brojke u odnosu na 2019. godinu. 


- U prvih osam mjeseci ove godine bilo je ukupno 1.145 prekršaja, pa su tako zbog nezakonitog prelaska granice zabilježena 63 slučaja te 402 prekršaja nepropisnog glisiranja uz obalu, naglasio je Landeka. 


Na današnjoj svečanosti uručena su priznanja službenicima PU zadarske, zaslužnim pojedincima i ustanovama, te nekadašnjim načelnicima i djelatnicima PU zadarske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.