Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan pomoraca: Spasio tuđi život, pa preminuo

04.12.2015.

15:13

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnja svečanost u povodu Dana pomoraca, koju tradicionalno organizira Ministarstvo pomorstva, održana je u Zadru. Umjesto ministra Siniše Hajdaša Dončića priznanja najboljima i najhrabrijima uručio je njegov zamjenik. Ministar je hitno morao natrag u Zagreb.

U prvom planu ionako su bili dobitnici ovogodišnjih priznanja resornoga ministarstva. Podijeljeno ih je šest u nekoliko kategorija, a sve nazične najviše je dirnulo posthumno priznanje Slovencu Davidu Kopčiću. On je početkom kolovoza iz mora na biogradskom području spasio starijega muškarca koji se utapao. Nakon pola sata ploveći s obitelji prema Pakoštanima, 41-godišnjega Davida izdalo je srce. Uspio je do mjesne lučice prevesti suprugu i dvije kćeri te izdahnuo. Priznanje je primila obitelj, a njegov brat Denis kaže kako im je žao što nisu upoznali čovjeka kojemu je David spasio život.

Njegov životni san bili su čamci. Nedavno je položio ispit za voditelja brodice i jedva je čekao da dođe u Biograd da unajmi čamac i isplovi sa svojom obitelji. Dan prije tog kobnog četvrtka govorio je kako je sretan. Čak je u šali rekao da, ako jednom treba poginuti, nek' pogine u čamcu... To se i dogodilo, nažalost. Ostavio je za sobom suprugu i dvije kćeri. Bio je veliki čovjek, dobričina, uvijek spreman pomoći, svi su ga voljeli. Nikad ga nismo vidjeli bez smiješka na licu, izjavio je Davidov brat Denis.

Ove je godine dodijeljeno ukupno šest priznanja. U kategoriji unaprjeđenja pomorskog gospodarstva, ove godine Ministarstvo je priznanje dodijelilo brodarskoj kompaniji Tankerska NextGeneration d.d., a preuzeo ga je direktor John Karavanić. Priznanje za unaprjeđivanje pomorske sigurnosti dobilo je Sea Help Adria d.o.o., a preuzeo ga je direktor Marko Orlić. Priznanje za promicanje kulture pomorstva dobila je Ilirija d.d. za organizaciju manifestacije Biograd Boat Show, a preuzeo ga je direktor Goran Ražnjević. Priznanje za promicanje kulture unutarnje plovidbe dodijeljeno je udruzi Društvo Zvono uz Kupu za inovativni projekt „Žitna lađa“, a preuzela ga je Jasmina Cvetković Braim. U kategoriji unaprjeđenje pomorske znanosti priznanje dobiva znanstveno - stručni časopis „Naše more“, a preuzeo ga je glavni urednik Srećko Krile.

A problema u pomorstvu još je puno - zamjenik ministra Igor Butorac ipak se pohvalio s ulaganjima u infrastrukturu te posebno istaknuo subvencioniranje pripravnika na brodovima. Da su učinjeni pomaci slaže se i voditelj splitskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, ali i podsjeća nadležne na druge izvore financiranja, poput primjerice europskih fondova. A bez obzira kako zaradio plaću, još uvijek vrijedi ona stara da je kruh pomorca sa sedam kora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.