Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan ružičastih majica - protiv vršnjačkog nasilja

22.02.2017.

14:03

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je ružičastih majica. Nose se u školama zadnje srijede u veljači kako bi se upozorilo na vršnjačko nasilje i potaknulo ponašanja koja njeguju pristojan dijalog, altruizam i uvažavanje drugih i drugačijih.

Tradicionalno se 22. veljače ružičaste majice nose u Srednjoj školi Stanka Ožanića. U dvorištu su zaigrali posebnu igru - poput „školice" - bacali su kamenčić po iscrtanim poljima i odgovarali na pitanja o dječjim pravima, oblicima nasilja i kome se obratiti za pomoć ukoliko do nasilja dođe. Između bezazlenog vršnjačkog zadirkivanja i ozbiljnog nasilja tanka je granica. Ono što čini zlostavljačko ponašanje jest to da je ono opetovano, da se ponavlja i da je usmjereno u dužem vremenskom periodu samo prema jednoj osobi. Posebno ako imate grupicu djece s jedne i pojedinca s druge strane, kaže psihologinja Jagoda Gauta, te ističe kako se dječje zadirkivanje i ruganje neće iskorijeniti iz učionica i školskih dvorišta ali: u ranoj dobi se postavljaju temelji, sustav vrijednosti, pravila i posljednice. 

Učenici Srednje škole Stanka Ožanića kažu kako je više međuvršnjačkih svađa bilo u osnovnoj školi. Oni su se za Dan protiv međuvršnjačkoga nasilja posebno pripremili ne samo djenuvši ružičaste majice, nego su i danima prije pisali prijateljske poruke za bookmarkere koje su izradili.

Ono što treba posebno naglasiti jest da se međuvršnjačko nasilčje, iz školskog dvorišta premjestilo u jedno druge dvorište. To su internetske društvene mreže. Teško se otkriva, osoba može trpjeti maltretiranje mjesecima, posljedice su puno pogubnije, a kako se boriti protiv novih oblika uznemirujućih ponašanja pedagozi, psiholozi i društvo uopće, tek treba naučiti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.