Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan sjećanja na stadanje 1991. godine

18.11.2018.

07:50

Autor: bkolega

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava, mještana i branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji. Tog 18. studenog 1991. godine rano ujutro srpsko-četnički agresor potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA , tenkovima i pješaštvom počeo je svoj krvavi pohod na Škabrnju.

Poslije 50-tak odbijenih teških napada agresora slomio se otpor slabo naoružanih branitelja. Počinje tada križni put Škabrnjana - iz podruma i kuća istjeruju se žene, djeca, starci. Zločin je stravičan.

Samo prvog dana okupacije ubijeno je i masakrirano 43 civila i hrvatskih branitelja, Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

No, malo ravnokotarsko mjesto na kraju je ipak izašlo kao pobjednik.

Obilježavanje 27. obljetnice stradanja Škabrnje počinje okupljanjem na ulazu u mjesto gdje će se održati komemorativni program te gdje će se formirati Kolona sjećanja. Očekuje se dolazak građana iz cijele Hrvatske, a najavljena su i brojna izaslanstva. U spomen na sve žrtve Škabrnje bit će položeni vijenci na spomen obilježju masovne grobnice i središnjem križu na mjesnom groblju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.