Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan Sveučilišta u Zadru

26.03.2018.

13:58

Autor: Anita Perica

Dan    Sveučilišta    u    Zadru

Dan Sveučilišta u Zadru

Foto: - / -

Zadarsko Sveučilište slavi svoj dan – 16-u obljetnicu obnove samostalnosti. Uz osnovnu obrazovnu djelatnost ova visokoškolska ustanova značajno utječe na cjelokupan razvoj Zadra i Zadarske županije. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici iz javne, političke i sveučilišne zajednice.

Profesoru dr. Brunislavu Marijanoviću ovom je prigodom dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus, a na svečanosti su uručene i nagrade dobitnicima Godišnje nagrade rektorice Sveučilišta u Zadru. 

Svaka obljetnica pa tako i ova iznova je prigoda za istaknuti kako je upravo u Zadru davne 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Hrvata i jedno od najstarijih u Europi. Danas je to potpuno integrirano suvremeno sveučilište u našoj zemlji koje uz onu osnovnu obrazovnu djelatnost ima značajnu ulogu u razvoju Zadra i Zadarske županije – istaknuto je na svečanoj sjednici. 

Sa 600 djelatnika i više od pet i pol tisuća studenata zadarsko sveučilište je „grad u gradu“ kazala je uz ostalo rektorica Dijana Vican i podsjetila na aktivnosti Sveučilišta unaprijeđene protekle godine. Doznajemo tako kako su neke čak udvostručene.

Zadarsko sveučilište nastavit će biti generator znanja i gospodarskog razvoja, primjer dobre prakse, sinergije s lokalnom zajednicom.

       Nema nikoga i ničega koji će ili što će, usprkos reformskim turbulencijama i nagovještajima zakonskih promjena, obuzdati naš razvojni entuzijazamzaključila je rektorica Vican.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.