Hrvatski radio

Radio Zadar

Dan zaštite od melanoma

06.05.2013.

10:53

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski je dan zaštite od melanoma. Javno-preventivna akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, održava se diljem Hrvatske, pod motom "Vidi i pobijedi ".

Svjetske klimatske promjene i životne navike, utječu na sve češću pojavu zloćudnih tumora kože. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe između 40-te i 60-te godine života, ali raste i broj oboljele djece i adolescenata.  Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom. Danas, na Dan otvorenih vrata, u dermatološkim ordinacijama, bit će omogućen besplatan dermatološki pregled.

"Cilj ovih akcija svih ovih godina upravo je prevencija:besplatni pregled pacijenata sa brojnim madežima gdje se otkrije ili na sreću ne otkrije nijedan melanom.Ono što je najvažnije da ljudi postaju svjesniji kako treba pregledavati svoju kožu i madeže" - istaknula je dr. Jadranka Perina, voditeljica Odjela za venerologiju i dermatologiju zadarske Opće bolnice.

 

A kao i kod svake zloćudne bolesti cilj je rano otkrivanje melanoma što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe između 40. i 60. godine života, ali raste i broj oboljele djece i adolescenata U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih od melanoma. Unatoč današnjoj kiši sunčani i vrući dani ponovno će doći i bit će ih sve više u mjesecima koji su pred nama stoga zaštitimo kožu i uživajmo u ljetu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.