Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas fešta od šokola

21.07.2013.

07:00

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završnica ovosezonske pripreme mesnog specijaliteta čiju tajnu ninske obitelji čuvaju generacijama

Danas 11.Ninska šokolijada - poznata gastro-manifestacija koja predstavlja završnicu ovosezonske pripreme mesnog specijaliteta čiju tajnu ninske obitelji čuvaju generacijama. O osnovama pripreme specijaliteta od svinjetine - Marija Dejanović, direktorica ninske Turističke zajednice napominje...

"To mora biti kvalitetno prvoklasno svinjsko meso - vratina. Ona se stavlja u ninsku sol i leži par dana u njoj, zatim se dodaje začine i uranja u kipuće crno vino. Tehnolozi kažu da to nije baš kako treba ali mi njih u ovom slučaju ne možemo konzultirati jer to je obiteljska tradicija, nešto što su ljudi odlučili tako raditi i rade to od davnina" kaže Dejanović.

O održavanju tradicije šokolarstva Dejanović kaže kako to nije nikakav problem, jer svi žitelji ninskog kraja rado sudjeluju u svemu što je vezano za tu manifestaciju...

Moram reći da od koga god zatražim nešto i upitam da nitko ne odbije. Šokolijadu razvijaju svi Ninjani ali i šokolari iz obližnjih mjesta. Mi ove godine imamo 71-og natjecatelja, svi oni doprinose da ta tradicija nikada ne zamre. Ponosni smo što se šokol danas može naći u svim ugostiteljskim objektima Nina i okolice" , ističe Marija Dejanović.

Od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima. No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.