Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas godišnja Skupština Hrvatskog geografskog društva - Zadar

14.03.2023.

07:08

Autor: Radio Zadar

Godišnja Skupština HGD Zadar i predavanje Vladimira Skračića

Godišnja Skupština HGD Zadar i predavanje Vladimira Skračića

Foto: - / -

Danas se održava godišnja Skupština Hrvatskog geografskog društva - Zadar. Na skupštini će biti uručena godišnja nagrada Federik Grisogono u tri kategorije, za iznimne rezultate tijekom studiranja u akademskoj godini 2021./2022. te za nastavni rad i za znanost.


Nagrade će dobiti i učenici i njihovi mentori za iznimne rezultate na županijskom Natjecanju iz geografije prošle godine te Međužupanijskoj smotri GLOBE 2022.


Nakon skupštine slijedi predavanje prof. dr. sc. Vladimira Skračića, Geografija i onomastika.

Godišnja Skupština Hrvatskog geografskog društva - Zadar jeu multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 18:00 sati.

Vladimir Skračić hrvatski je jezikoslovac i onomastičar, predan dokumentiranju i znanstvenoj interpretaciji naše toponimijske baštine. Skračić je, samostalno ili sa suradnicima, prikupio i obradio impozantan korpus od preko 17000 toponimijskih jedinica na sjevernodalmatinskim otocima i Kvarneru. Sudjelovao je u osnivanju Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru (2003.), danas Centra za onomastiku i etnolingvistiku te pokretanju Biblioteke Onomastica Adriatica. 


Osim toponimijom i leksikologijom, Skračić se aktivno bavi dokumentiranjem i zaštitom hrvatske maritimne baštine, materijalne i nematerijalne. Suosnivač je, na Jadranu vrlo poznate, udruge i regate Latinsko idro, koja je od ove godine upisana u Registar hrvatske nematerijalne baštine. Skračić je autor Toponomastičke početnice (2011.), kao i knjiga Kornati kad su bili Kurnati (2021) i More, more i opet more (2022) te dokumentarne serije Kurnati: abeceda sjećanja (2023). U svom predavanju prof. Skračić naglasit će povezanost geografije i onomastike te izložiti crtice iz bogatog znanstvenog korpusa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.