Hrvatski radio

Radio Zadar

08:18 / 27.04.2018.

Autor: Vladimir Šetka

Danas izricanje presude Draženu Slavici za kornatsku tragediju

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Više od godinu i pol od početka ponovljenog suđenja Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu, danas će biti objavljena druga nepravomoćna presuda. Predsjednik Sudskog vijeća Županijskoga suda u Zadru Boris Radman, izricanje presude zakazo je u 11 sati.

Gotovo 11 godina od tragedije kakvu ne pamti hrvatsko vatrogastvo, još uvijek nema pravomoćne presude. U prethodnom postupku, pred drugim sudskim vijećem, Dražen Slavica 2013. godine oslobođen je krivnje, no Vrhovni sud presudu je ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje. Tijekom ponovljeno ga postupka saslušani su i neki novi svjedoci, te sačinjeno i novo vještačenje stručnjaka s Instituta Ruđer Bošković. Vatrogasci su stradali uslijed požara s eruptivnim efektom - no za njihovo stradavanje kriv je Slavica, tvrdio je šibenski tužitelj Zvonko Ivić:

I dok tužitelj očekuje osuđujuću presudu i zatvorsku kaznu, Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović traži oslobađajuću presudu jer, tvrdi, nijedna točka optužnice nije potkrijepljena dokazima.

A je li Slavica kriv ili nije, saznat ćemo na objavi presude u 11 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.