Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas je dan bez mobitela u prometu

21.10.2019.

09:40

Autor: rzd

Danas je dan bez mobitela u prometu

Danas je dan bez mobitela u prometu

Foto: - / -

Dan je bez mobitela u prometu- jednog od uzroka prometnih nesreća.Tim povodom uskoro će u glavnom gradu biti predstavljen pilot projekt na konferenciji za novinare kojem je cilj sankcionirati i prevenirati daljne prekršaje koji sve učestalije završe fatalno.

 

Na konferenciji će se raspravljati i kako u budućnosti još bolje utjecati na promjenu opasnih navika sudionika u prometu i to po pitanjima kažnjavanja te po pitanjima prevencije. Otvorit će se i pitanja na koji će način na sigurnost u cestovnom prometu utjecati automobili  s auto-pilotima.

 Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a korištenje mobitela u prometu  u Hrvatskoj je izrazito učestalo. Prema rezultatima istraživanja ponašanja, a provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu. Prema istraživanju razine distrakcije, također provedenom u okviru ovog projekta, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije. Takvo opasno ponašanje kažnjava se, međutim za podizanje svijesti i korjenitu promjenu ponašanja potrebna je komunikacija i uvođenje signalizacije koja opominje one koji koriste mobitel u prometu. O signalizaciji i osvješćivanju razgovarat će se na  konferenciji.

Projektu Dan bez mobitela u prometu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već treću godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske gospodarske komore.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.