Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas je počelo asfaltiranje u projektu aglomeracije, sve kreće iz Bokanjca

19.07.2021.

11:40

Autor: M.Savić

Danas je počelo asfaltiranje u projektu aglomeracije, sve kreće iz Bokanjca

Danas je počelo asfaltiranje u projektu aglomeracije, sve kreće iz Bokanjca

Foto: - / -

U sklopu projekta infrastrukturne aglomeracije Zadar - Petrčane, kojim dijelovi grada i okolice postaju svojevrsno gradilište, danas kreće asfaltiranje dovršenih ulica u Bokanjcu. Radovi se nastavljaju sutra i prekosutra ali to nije sve.

Žitelji Bokanjca sa ovih adresa neka se danas na kratko strpe: Prilaz Tome Matića, Prilaz Josipa Torbarine, Prilaz Andrije Konca, Put Vrela. Završetak radova ne predstavlja ujedno i mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje te stoga iz Odvodnje apeliraju na građane da pričekaju njihovu službenu obavijest, provedbu postupka i potpis ugovora o priključenju. Sve ovo događa se kako bi se poboljšala kompletna gradska infrastruktura kaže prvi čovjek zadarske Odvodnje Grgo Peronja:

" Kroz ovaj projekt rješavamo sustav otpadnih voda a reguliraju se i oborinske vode da se zauvijek izbjegnu posljedice one poplave koja je posebno pogodila predio Bokanjca. Uz to rješavaju se problemi vodoopskrbe te internetske mreže."

Ako se spustimo prema gradu primjetit ćemo radove na Bilom Brigu. Crvenim kućama, Belafuži Stanovima i Višnjiku. A upravo Basaričekova ulica u potonjem kvartu konačno dobiva rješenje za svoje dugoročne muke.Basaričekova je naime ona koja pri svakoj kiši poplavi. Svojim izgledom podsjeća na sedlo i pri malo jačim oborinama broji čak do metar dubine čime je onemogućen promet a i pješaci bi rado unajmili čamac:

" Za cijeli problem riješiti reba izgraditi sustav od Basaričekove ulice, nastaviti ulicom Admirala Jakova Šubića Od Cezana do spoja na već izgrađeni sustav." ističe Peronja dodajući kako cijeli projekt traje tri godine a cilj je u prvoj godini tu spornu ulicu dovesti u red.

Projekt aglomeracije naslanja se na globalni problem zaštite okoliša i klimatskih promjena kojima smo svjedoci svaki dan. Pročišćavanja feaklnih otpadnih voda prije vraćanja u more dio je te prevencije globalnog problema a ujedno projekt financiran od EU. Sustav zaštite od oborinskih voda pak financira grad Zadar jer su godinama detektirane tzv najslabije karike koje je trebalo prepraviti. No jedno i drugo naprosto logički se nadopunjuju. Retencijske oborine površinskih voda na Bokanjcu, njih ukupno 12 više od 100 metara duge i široke, nešto je što Bokanjani već primjećuju a to je zapravo dio projekta kojim bi kišnica kroz složeni infrastrukturni proces na kraju postala pitka, umjesto da poplavljuje mjesto.
Grgo Peronja na kraju je poručio da se Zadrani ne boje više posljedica velikih poplava kakve su zadesile grad 2017 te jer su su u međuvremenu izgrađeni načini amortitiranja eventualne štete i svaka slična vodena katastrofa imala bi puno manje posljedice po grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.