Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas na Pijaci brajo, jela od janjet'ne - bit će valjda i kapul'ce

17.10.2019.

07:39

Autor: rzd

Hrvoje Jelavic/PIXSELL- ilustracija

Hrvoje Jelavic/PIXSELL- ilustracija

Foto: - / -

U Zadru na pijaci danas Festivala mesa. Spremat će se izvorna mesna jela sa zadarskoga područja. Počinje u 10 sati na Tržnici, a nudit će se janjetina uz kuharski show i glazbeni program. U petak će se spremati jela od pulastra - pivca, a u subotu i nedjelju jela od svinjetine i teletine.

ZADARSKI FESTIVAL MESA "MEAT ME" POČINJE U ČETVRTAK S JELIMA OD JANJETINE

U četvrtak u 10 sati Staroj pijaci u sklopu tržnice na Poluotoku bit će otvoren Meat Me, Festival mesa Zadar 2019. Tema prvog dana ovog gastonomsko-zabavnog showa je janjetina, a organizator, Turistička zajednica grada Zadra i njezini partneri, prvenstveno zadarske mesnice, restorani i kuhari, planiraju pripremiti preko 450 porcija različitih jela od janjetine.

Dok će chef restorana "Il padrinoKlaudijo Mrkić u prvom dijelu dana u Iškom lopižu kuhati janjetinu, u isto će vrijeme njegov kolega Saša Began iz restorana "Foša" skuhati pun lonac janjećih tripica. Naime, organizacijski koncept ovog cooking showa jeste da kuhari iz nekoliko restorana istovremeno pripremaju jela na dvije kuharske radne jedinice. Show će nastaviti kuharska ekipa iz "Hedonista" koja će pripremati janjeću jetricu na venecijanski način, a kulinari iz Trattorie "Mediterraneo" će grilati marinirano janjeće meso.

Posebna atrakcija Meat Me festivala bit veliki keramički roštilj s poklopcem "Big Green Egg" koji je nabavljen posebno za ovu priliku, a koji je svojedobno proglašen "najboljim roštiljem na svijetu". U njemu gori posebna vrsta ugljena od različitog drva, a prednost ovog "velikog zelenog jaja" je dugo zadržavanje ujednačene topline te održavanje sočnosti mesa i svih okusa mesa uz ugodan miris dima.
Baš na tom roštilju će i chef Klaudio Mrkić u drugom dijelu prvog festivalskog dana, nakon coctail stanke od 11,30 do 12 sati, peći janjeće kotlete koje će služiti uz restani krumpir.
Poseban show će napraviti tim mesara iz Poličanke koji će demonstrirati tranširanje cijelog janjca. Inače, svo meso za ovo trodnevno Meat Me druženje doniraju zadarske mesnice: uz "Poličanku" donatori mesnih namirnica su poznate mesarske obitelji BiloglavLukinGobin i Paleka te trgovački centar "Metro".

Na Staroj pijaci u četvrtak neće nedostajati ni vina, piva, paškog sira... Na štandovima ispod već postavljenog šatora svoja će vina prezentirati i prodavati po popularnim cijenama vinarije GlavićDiadora EkoFiolić i Degarra iz Udruge vinara Zadarske županije. Štandove sa svojim pivom imat će zadarske pivovare "Brlog" i "Varoška pivovara", a svoje vrhunske sireve donijet će Sirana Gligora te Paška sirana.

Sva jela će biti začinjena "Kotanyi" začinima, a kuhari će na raspolaganju imati i vrhunsko ekstradjevičansko ulje Uljare Predovan iz Vrsi.

Gastornomske užitke i okuse jela od janjetine zadarskih majstora kuhinje upotpunjavati će vrhunska glazbena pratnja paške evergreen puhačke grupe Infishando.

Dobro došli na premijeru Festivala mesa Meat Me i... Podsjećamo da je cijena bona za porciju hrane 20 kn, a bon  za piće je 10 kn. Sav prihod od prodaje namijenjen je za humanitarne svrhe - Općoj bolnici Zadar. DOBAR VAM TEK!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.