Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas pašmanski Škraping u Tkonu

09.03.2019.

06:41

Autor: tp

Dino Stanin/PIXSEL- s 13. izdanja

Dino Stanin/PIXSEL- s 13. izdanja

Foto: - / -

Danas se održava Škraping. Jedinstvena međunarodna treking utrka na otoku Pašmanu. Utrka je podijeljena u četiri kategorije: Marathon - za iskusne sportaše na stazi od oko 45 km, potom - Challenger - za rekreativce koji prelaze stazu od 25 km, te u dvije manje zahtjevne kategorije.

Oni  željni prirode koji trebaju proći stazu od 12 km, dok je najmanje zahtjevna obiteljska od 6 km predviđena  za druženje i šetnju. 

U sklopu Škrapinga održava se i tradicionalan Sajam otočnih proizvoda na kojem sudjeluje više od 40 izlagača s brojnih jadranskih otoka uz zabavni program. 

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova.
Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka, dok će se sljedeća utrka održati u subotu 09. ožujka 2019. godine pod nazivom Škraping Tkon - otok Pašman 2019.
Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije:
- Marathon (Ultra) - za iskusne sportaše od cca 45 km
- Challenger - za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od cca 25 km
- Active (Đir) - za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda veličanstvenog pogleda na Kornatski arhipelag od cca 12 km.
- Light (Obiteljska) - za sve koji planiraju provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi od cca 6 km.
Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način Škraping osim sportskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država te na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Na prošlogodišnjem Škrapingu sudjelovalo je oko 1.300 natjecatelja iz cijele Hrvatske i još 11 europskih zemalja.
Posjetiteljima se nudi domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti.
Krajnji rezultat je promocija sporta i turistička promidžba otoka te vrednovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine.
U sklopu Škrapinga održava se i tradicionalan Sajam otočnih proizvoda kao poticaj razvoja otočne proizvodnje i očuvanja autohtonih izvornih proizvoda sa otoka na kojem sudjeluje više od 40 izlagača sa brojnih jadranskih otoka.
Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je nositelj prestižne oznake „Hrvatski otočni proizvod". Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.