Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas pojačana policijska kontrola na cestama

19.07.2016.

07:13

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija danas, od 15 do 21 sat,pojačano će nadzirati promet na cestama, kontrolirati nepropisne brzine te druge prekršaje koji su uzrok najtežim stradavanjima sudionika u prometu. Akcija je nazvana „Brzina“.

    Svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti prometa na području zadarske  Policijske uprave uočljiva je  pojava stradavanja vozača koji u prometu na cestama ne poštuju ograničenja brzine kretanja.

Usporedbom stanja sigurnosti prometa za prvih šest mjeseci prošle i ove godine, vidljivo je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7,2%, smanjenje broja smrtno stradalih osoba za 3, povećanje broja teže ozlijeđenih za 26 te smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za 32.

Dominantan propust, odnosno okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 2016. godini su brzina neprimjerena uvjetima na cesti (28%) i nepoštivanja prednosti prolaska (12%).       

            U prometnim nesrećama uzrokovanim neprilagođenom brzinom 5 je osoba smrtno stradalo, 36 ih je teže, a 91 je osoba lakše ozlijeđena.

            Prema prostornom rasporedu, prometne nesreće s najtežim posljedicama su se događale na autocesti A1 (3 poginule osobe) te na glavnim državnim i županijskim cestama.

            Iz navedenih razloga, u okviru najavljene akcije „Brzina“, policijski će službenici ciljanom represijom, djelovati prema sudionicima u prometu, kako bi se sigurnost na našim cestama podigla na višu razinu.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.