Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas presuda Kalmeti i drugima u aferi HAC-Remorker

19.09.2019.

06:15

Autor: V. Šetka

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon dvogodišnjega suđenja, danas će u 13 sati na Županijskom sudu u Zagrebu biti izrečena nepravomoćna presudu bivšem ministru mora Božidaru Kalmeti i drugim optuženima u aferi HAC-Remorker, među kojima je i bivši državni tajnik Zdravko Livaković.

Bivšega ministra mora Božidara Kalmetu USKOK-ova optužnica tereti da je povezao više osoba, koje su preko tvrtke Remorker Igora Premilovca izvukle iz HAC-a oko 14 milijuna kuna te oko 850 tisuća eura. Kalmetina obrana je tijekom cijelog postupka i u završnim riječima isticala kako optužbe nisu dokazane, dok tužiteljstvo tvrdi kako su uspjeli dokazati da je upravo Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu, te u svom resoru imao ogromnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama, koje su izvodile radove na gradnji prometne infrastrukture.

Osim za izvlačenje novca iz HAC-a Kalmeta je optužen i za izradu promotivnog filma Prometna renesansa Hrvatske za što je ministarstvo platilo 600 tisuća kuna. Sam Kalmeta otpočetka ističe kako je nevin i žrtva političkoga progona.

Osim njega optuženi su i njegovi suradnici iz Ministarstva kojemu je bio na čelu - te pojedini članovi Uprvae HAC-a i Hrvatskih cesta. Osim Premilovca, koji se nagodio s USKOK-om, isto su učinili i bivšiv HAC-ov financijski direktor Josip Sapunar i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

 

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.