Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas sastanak o pisanju ispričnica

21.09.2016.

07:03

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za danas je, kako doznaje Radio Zadar, najavljen sastanak Ministarstva znanosti i obrazovanja s predstavnicima Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore i KOHOM-a na kojem bi trebali pronaći najbolje rješenje za učenike, roditelje i nastavnike za pisanje ispričnica.

Najava  liječnika obiteljske medicine da od 1. listopada  više neće pisati ispričnice  za izostanak s nastave učenicima koji se nisu liječili kod njih, izazvala je reakcije  u javnosti ali i u nadležnim ministarstvima.  Za danas je,  kako doznajemo, najavljen i sastanak Ministarstva znanosti i  obrazovanja  s predstavnicima Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore i KOHOM-a na kojem bi trebali pronaći najbolje rješenje za učenike, roditelje i nastavnike.

  Ispričnice bi se ubuduće davale učenicima koje su obiteljski liječnici stvarno i liječili i to nakon pregleda, a ne telefonskog poziva roditelja kako je do sada često i bilo. U ostalim slučajevima, izostanke bi trebali rješiti roditelji i nastavnici,kaže dr Jasna Vučak iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine:

  Ne radi se o tome da mi nećemo uopće pisati ispričnice. Radi se o tome da mi ne želimo glumiti  pisare jer  razrednici ne vjeruju  roditeljima. Želim da se briga o djeci vrati roditeljima i da ta komunikacija razrednik- roditelj malo bolje funkcionira. Ako postoje neke devijacije, a očito postoje čim su došli do te ideje da se za svaki izostanak mora javiti liječniku obiteljske,  onda to treba na drugi način rješavati.  

Pisanje ispričnica za jedan ili dva dan izostanka je potpuno besmisleno i gubitak vremena i za nas liječnike i za roditelje koji moraju dolaziti po nju, kaže dr  Vučak:

 Ističem roditelje koji ne trebaju gubiti vrijeme, djecu koja ne trebaju dolaziti  u ordinacije za neke samoizlječive, kratkotrajne bolesti tako da se nama ostavi više vremena. Sve ove akcije usmjerene su prema tome da mi više  pružimo pacijentima i da se riješimo nebuloznih stvari koje nisu neophodne.

   Ukoliko se kod učenika uoči da se često opravdava, izostaje s nastave baš u određene dane onda u takvim slučajevima i mi možemo pomoći, poručuju obiteljski liječnici koji su izračunali da su za vrijeme koje su potrošili za pisanje oko 340 tisuća ispričnica u godinu dana mogli obaviti 45 000 pregleda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.