Hrvatski radio

Radio Zadar

10:24 / 09.05.2021.

Autor: HRT

Danas se obilježava Dan Europe

Danijel Berkovic/PIXSELL, ilustracija

Danijel Berkovic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Dan Europe obilježava se širom Europske unije 9. svibnja. U Strasbourgu se održava Konferencija o budućnosti Europe, u Moskvi vojna parada kojom se obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Danom Europe slavi se mir i jedinstvo u Europi.

Program u Strasbourgu trajat će sat i pol, a pozdravni govor održat će francuski predsjednik Emmanuel Macron, zatim predsjednici Europsko parlamenta David Sassoli, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te premijer Portugala Antonio Costa, kao predstavnici europskih institucija.

Putem videoveze predviđeno je i sudjelovanje predstavnika civilnog društva te glazbene izvedbe violinista Renauda Capuçona i kvarteta Karski, a predstavit će se i obilježavanje Dana Europe iz svih država članica.

Veleposlanstva Njemačke, Portugala i Slovenije, kao trio predsjedanja Vijećem EU-a, zajedno s Predstavništvom EK u Hrvatskoj organizirali su izložbu "Faces of Europe" fotografskog umjetnika Carstena Sandera.

Događaju će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Što je Dan Europe?

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije".

Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi ujedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je malo manje od godinu dana poslije.

Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.