Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas se obilježava Svjetski dan bicikla

03.06.2019.

08:36

Autor: Radio Zadar

Danas se obilježava Svjetski dan bicikla

Danas se obilježava Svjetski dan bicikla

Foto: - / -

Generalna skupština UN-a proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem da ga se uključi u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe. Ističu se prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza.

A da se i kod nas sve više pozornosti posvećuje ovoj vrsti prijevoza pokazuje i nedavno predstavljen terminal za javne bicikle. Naime, u petak 31. svibnja, na parkiralištu ispred zgrade Novog kampusa Sveučilišta u Zadru  kroz zabavno-edukacijski program Rock & Bike predstavljen je terminal za javne bicikle koje će studenti i profesori Sveučilišta u Zadru, putem aplikacije, moći koristiti besplatno. Ostatak građana, kao i turisti, bicikle će moći unajmiti po povoljnim cijenama.

Grad Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prezentirali su novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra, koji će se sastojati od ukupno 6 terminala, 16 klasičnih bicikala te 8 električnih bicikala postavljenih na 6 lokacija. 

Dio sredstava za novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra osiguran je kroz projekt ''CHESTNUT' - CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport“, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav, kojeg je  provela Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te kroz projekt "Zadar e-Bike" za čiju su realizaciju Gradu Zadru odobrena bespovratna sredstva Ministarstva turizma, iz Fonda za razvoj turizama, temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini.

U sklopu samog programa predstavljanja terminala koji je osim ispred zgrade Novog kampusa Sveučilišta u Zadru postavljen i kod studentske menze na Poluotoku, svi posjetitelji zabavili su se    probajući „odvoziti“ biciklistički poligon s „pijanim naočalama“, moglo se iskusiti prevrtanje automobila u simulatoru HAK-a, bio je organiziran i besplatan roštilj, a za glazbeni dio bili su zaduženi članovi grupe Jimmy Shakers. 

Treba istaknuti kako je upravo eventom Rock & Bike uspješno priveden kraju projekt ''CHESTNUT' - CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport“ koji je bio odobren za financiranje u sklopu poziva Interreg DUNAV 2014.-2020. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA  bila je partner na projektu, a ukupna vrijednost projekta na području Zadarske županije iznosila je 179.217,84 eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.