Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas se svečano otvara Centar izvrsnosti Cerovačke špilje

14.06.2022.

07:45

Autor: Radio Zadar

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje

Foto: Zadarska županija / Radio Zadar

Realizacijom projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje stvorila se suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom. Izgradnjom posjetiteljske infrastrukture, razvojem sadržaja te provedbom, edukativnih i stručnih speleoloških programa za posjetitelje stvara se osnova odgovornog i dugoročnog upravljanja kompleksom Cerovačkih špilja i šireg lokaliteta temeljnog fenomena – Crnopac. Provedbom projekta osiguralo se otvaranje novih radnih mjesta te će se ojačati održivi društveno-gospodarski razvoj na lokalnoj razini - priopćeno je iz ureda zadarskog župana Božidara Longina.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje provodi se od travnja 2018. godine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u okviru Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa. Specifični cilj Programa je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Projekt se provodi na području Parka prirode Velebit, u Općini Gračac, a provodi ga Javna ustanova Park prirode Velebit u suradnji s parterima Zadarskom županijom, Javnom ustanovom Natura Jadera i Zagrebačkim speleološkim savezom. Ukupna vrijednost projekta je 68.453.850,00 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF) u iznosu od 53.233.632,80 HRK, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt u iznosu od 6.111.110,00 HRK.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.