Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas svečanost u obnovljenom Maškovića-hanu

21.07.2017.

07:36

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tek je svečano otvoren, a zanimanje gostiju već je iznimno. Baštinski hotel u Maškovića hanu novi je turistički proizvod koji će zasigurno dodatno pojačati rekordne turističke brojke. Svečanom otvorenju nazočit će i premijer Plenković.

Konačno u punom sjaju! U baštinskom hotelu, u jednom od najvrijednijih kulturno-povijesnih spomenika našega kraja - Maškovića hanu - od sljedećega tjedna noćit će prvi gosti. Otvorenjem hotela završen je i cjelokupan projekt obnove Maškovića hana sveukupno težak oko 4 milijuna eura. Marko Meštrov direktor Agencije Han Vrana: Sam projekt Maškovića hana je financiran od strane Europske unije sa 75 posto i 25 posto Ministarstva kulture s tim da je Općina Pakoštane opremila Maškovića han s interijerom i Općina Pakoštane još također radila i pripremne radove. Sveukupno to bi bilo skoro 4 milijuna eura.

Možda jedini hotel u Hrvatskoj koji je baštinski hotel izvorno i trebao biti još od 17. stoljeća kada je gradnju zatražio Jusuf Mašković, kapudan paša ili vrhovni admiral turske flote, inače rodom s područja Vrane. Njegovom smrću 1646. objekt ostaje nedovršen, a trebao je služiti kao rezidencija Maškovića za stare dane. Stoljećima poslije najzapadniji spomenik turske svjetovne arhitekture u Europi Maškovića han pravi je magnet za posjetitelje na oko 2 tisuće 700 četvornih metara prostora opasanih zidom:

            Unutra se nalazi znači 14 soba i 2 apartmana, postoji restoran koji može primiti 105 ljudi, suvenirnica, vinoteka, recepcija, mali muzej, upravna zgrada, info-punktovi Parka prirode Vransko jezero i TZ Općine Pakoštane. Tu je znači i sama mala konferencijska dvorana u kojoj se mogu održavati sastanci, razni brifinzi, team building itd.

Sve je opremljeno i spremno - zaključuje Marko Meštrov uz podatak kako već sada dnevno imaju dva autobusa ljudi koji posjećuju ovo zdanje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.