Hrvatski radio

Radio Zadar

Dani otvorenih vrata zadarskih udruga

07.12.2015.

10:46

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filmska jutra, feng shui predavanja, izrada božićnih ukrasa, ponešto o digitalnom svijetu OPG-a - sve to samo je dio onoga što su udruge pripremile u povodu „Dana otvorenih vrata udruga Zadarske županije".

Ovu aktivnost organizira Ured B.hive i to u tjednu od 07. - 12. prosinca. Upravo u to vrijeme, ukupno 17 udruga s područja Zadarske županije otvorit će svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima, koji će se pobliže moći upoznati s njihovim radom.

Raznolik program udruga koje sudjeluju pročitajte u nastavku: 

 

1. UDRUGA POSEDARJE MOJE

 

Udruga radi na očuvanju tradicije Posedarja kroz njegovanje kulturnih i povijesnih tekovina, provodi aktivnosti vezane za zaštitu vrijednosti prirodnog okoliša te potiče članove zajednice da aktivno sudjeluju u aktivnostima vezanim uz kulturna događanja i u akcijama na razvoju mjesta. 

 

- ponedjeljak (07.12.), srijeda (09.12.), petak (11.12.) od 17:30 do 20:00 sati Udruga otvara svoja vrata na adresi Nikole Tavelića 11 u Posedarju.

 

- u subotu, 12. prosinca, od 14:00-20:00 sati održava se kulturno umjetnička manifestacija u povodu blagdana Svete Lucije u parku na posedarskoj rivi. Kroz ovaj događaj prezentirat će se tradicionalno obilježavanje ovog blagdana u našim krajevima. U navedeno vrijeme ujedno se vrše pripreme za božićnu humanitarnu akciju, koja se održava od 12.-20. prosinca te Božićni sajam, koji se održava 19. prosinca. 

 

2. UDRUGA ZA PROMICANJE EKOLOŠKE PROIZVODNJE HRANE, ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA „EKO-ZADAR“

 

Udruga promiče ekološku proizvodnju hrane i zaštitu okoliša te očuvanje biološke raznolikosti ekoloških sustava. Također provodi brojne aktivnosti kojima promiče energetsku učinkovitost te korištenje obnovljivih izvora energije.

 

Prostori Udruge za posjetitelje će biti otvoreni svakim danom, od 07. – 12. prosinca, u vremenu od 09:00 – 17:00 sati, na adresi Špire Brusine 12, Zadar. 

 

3. LOKALNA AKCIJSKA GRUPA „LAURA“

 

LAG „Laura“ radi na otvaranju područja prema drugim teritorijima za razmjenu i prijenos iskustava kroz sudjelovanje u relevantnim nacionalnim ili europskim mrežama. Također pomaže u izgradnji kapaciteta članova lokalne zajednice kako bi mogli svoja znanja i iskustva dalje širiti i tako njegovati društveni kapital zajednice.

 

LAG „Laura“ može se posjetiti svakim danom, od 07. – 12. prosinca, u vremenu od 07:00 – 15:00 sati, na Šetalištu kneza Branimira 2, u Biogradu na Moru. 

 

4. DRUŠTVO ZA ZAŠTITU PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE OTOKA SILBE 

 

Udruga radi na promicanju zaštite prirodne i kulturne baštine otoka Silbe te potiče istraživanja i zaštitu ekosustava te njihovih sastavnica (flora i fauna). Također radi na poticanju javnog interesa, svijesti javnosti i edukaciji o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju, kao i promociji biologije kao znanosti.

 

O zaštiti društvene i kulturne baštine otoka Silbe, posjetitelji će moći saznati više od ponedjeljka, 07. prosinca do srijede, 09. prosinca, te u subotu, 12. prosinca, od 10:00 do 12:00 sati. Prostori Udruge nalaze se u zgradi Mjesnog odbora Silbe. 

 

5. UDRUGA ZADARSKE MAŽORETKINJE

 

Udruga okuplja građane, a poglavito mlade koji se žele baviti mažoret plesom. Organizira treninge, probe i poduke članova u mažoret plesu, nastupe i smotre mažoretkinja, te sudjelovanje na natjecanjima i smotrama.

 

U sklopu „Dana otvorenih vrata udruga“, posjetitelji će moći prisustvovati treninzima, u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Zadru, u ponedjeljak (07.12.), srijedu (09.12.) i petak (11.12.), u vremenu od 19:30 sati. 

 

6. UDRUGA ODGAJATELJA PREDŠKOLSKE DJECE „MARAŠKE“

 

Udruga je usmjerena na stručno napredovanje odgajatelja i njihov profesionalni rast i razvoj. Organizira seminare, predavanja te tematske radionice radi stručnog usavršavanja odgajatelja. Pored toga, sudjeluje u planiranju odgojno obrazovnih strategija vezanih uz odgojno obrazovne segmente u predškolskom odgoju te izradi projekata vezanih uz odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi.

 

- srijeda, 09. prosinca u 17:00 – presjek dugogodišnjeg rada Udruge te druženje s članovima, na adresi Ante Starčevića 23 E u Zadru. 

 

7. PLANINARSKO DRUŠTVO PAKLENICA

 

Društvo aktivno radi na poticanju, razvijanju i unapređivanju športsko planinarske rekreacije i planinarskih aktivnosti radi zadovoljavanja potreba za očuvanjem, održavanjem, poboljšanjem psihofizičkih sposobnosti i zdravlja svih članova.

 

O Planinarskom društvu možete saznati više svakog dana, od 07. – 12. prosinca, od 08:00 – 12:00 i od 18:00 – 21:00 sat, na adresi Majke Margarite 6 u Zadru. 

 

8. DRUŠTVO OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE ZADARSKE ŽUPANIJE 

 

Udruga okuplja članove Društva oboljelih od MS-a Zadarske županije radi ostvarivanja njihovih interesa i prava, organizira pomoć za članove Društva, te potiče uključivanje oboljelih u svakodnevni život.

 

Udrugu možete posjetiti u Ulici Josipa bana Jelačića 18 u Zadru, od 07.-11. prosinca, u vremenu od 09:00 – 15:00 sati, a četvrtkom od 16:00 – 19:00 sati. 

 

9. UDRUGA ZA SUZBIJANJE ZLOUPORABE DROGA I POMOĆ OBITELJIMA OVISNIKA „NADA“

 

Udruga okuplja građane koji u obitelji imaju problem s ovisnikom te promiče i unaprjeđuje zdravlja pojedinca i obitelji. Organizira savjetovanja, predavanja, seminare, kongrese, tribine i druge stručne skupove o problemima s ovisnosti.

 

Udruga je otvorena u četvrtak, 10. prosinca, u vremenu od 10:00-14:00 sati, u ulici Franje Petrića 3 u Zadru. 

 

10. UDRUGA ŽENE U DOMOVINSKOM RATU – ZADAR

 

Udruga je osnovana s ciljem dokumentiranja doprinosa žena u Domovinskom ratu, promicanja, razvitka i unapređenja odnosa prema domoljubnim vrijednostima i vrijednosti mirotvorstva kao i očuvanja digniteta Domovinskog rata.

 

Svi zainteresirani, Udrugu će moći posjetiti u utorak, 08. prosinca, od 10:00 - 12:00 sati te od 17:00 – 20:00 sati u ulici Jurja Bijankinija 7 u Zadru. 

 

11. UDRUGA ZA OSOBNI RAST I RAZVOJ TE PSIHOSOCIJALNU PODRŠKU - KREATIVNE ADAPTACIJE

 

Udruga radi na poticanju osobnog rasta i razvoja sa svrhom ostvarenja osobnih potencijala te poticanju pružanja psihosocijalne podrške sa svrhom unapređenja kvalitete življenja i kvalitete života društvene zajednice u cjelini.

 

Svi koji su zainteresirani za grupe podrške, mogu se informirati u četvrtak, 10. prosinca, u vremenu od 18:00 – 20:00 sati, a sve informacije dobiti na broj mobitela: 098 727 453. 

 

12. UDRUGA ZA POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA „TERRA“

 

Cilj Udruge je da potiče, podržava, unaprjeđuje i povezuje članove u razvoju i ostvarenju kvalitetnog i zdravog života, njihovom radu na pozitivnim osobnim i društvenim promjenama te izgradnji kvalitetnije kulture življenja. 

 

Članice Udruge pripremile su programe sljedećim redoslijedom: 

 

- srijeda, 09. prosinac: shiatsu tretmani od 09:00-11:00 sati, feng shui predavanje od 10:00-14:00 sati

 

- četvrtak, 10 prosinac: shiatsu tretmani od 10:00-12:00 sati, feng shui predavanje od 15:00-18:00 sati. Nakon 18:00 sati započinje godišnje skupljanje članova Udruge, stoga će zainteresirani iz prve ruke moći saznati o načinima sudjelovanja u Udruzi. 

 

Prostori Udruge nalaze se na Bilom Brigu u Zadru, u Šibenskoj ulici 2c. 

 

13. UDRUGA APSTINENATA ZA POMOĆ PRI RESOCIJALIZACIJI „PORAT“

 

Temeljni cilj Udruge jest pomoć u resocijalizaciji apstinenata od droge i alkohola, te drugih oblika ovisnosti suzbijanjem i zaštitom od diskriminacije ovisnika i HIV/AIDS osoba, poticanjem pružanja socijalne pomoći i podrške u svrhu razvijanja pozitivnih potencijala apstinenata, te preventivno djelovanje i suzbijanje ovisnosti s ciljem sprečavanja pojave ovisničkih ponašanja i bolesti ovisnosti.

 

- petak, 11. prosinca, u vremenu od 10:00 – 12:00 sati, u prostorijama udruge Porat (Ilije Smiljanića 2 u Zadru) organizira se ´´Filmsko jutro´´. Posjetitelji će imati prilike pogledati kratke filmove "Anketa o ovisnostima među mladima" i „Carpe vita!“ izrađen u suradnji s Lumiere Media pri udruzi CINAZ Zadar. 

 

14. UDRUGA ZA OBITELJ I RODITELJSTVO – IZVOR

 

Udruga radi na promicanju i očuvanju obiteljskih vrijednosti i obiteljskih prava, prava bračnih drugova i djece. Također pruža potporu i poticaj aktivnom i odgovornom roditeljstvu te inicijativama koje promiču roditeljstvo, odnosno ljudski život.

 

Udruga otvara svoja vrata od 07. – 11. prosinca, u vremenu od 10:30.- 12:30 sati, na adresi Trg svetog Frane 1 u Zadru. 

 

15. LIGA PROTIV RAKA ZADAR

 

Udruga pruža pomoć svim oboljelima od raka, kao i njihovim obiteljima. Radi na sprječavanju nastanka, ranom otkrivanju i liječenju raka. Također pomaže pri ostvarivanju prava iz zdravstvene i socijalne skrbi. 

 

Udruga otvara svoja vrata od 09.-11 prosinca, u vremenu od 17:00 – 20:00 sati, na adresi Veslačka 12, Zadar. 

 

16. UDRUGA ZA RURALNI RAZVOJ „RAVNI KOTARI“

 

Udruga potiče razvoj ruralnog turizma i u svezi s time razvoj poljodjelstva na ruralnom prostoru Ravnih kotara, vodeći se pritom i obvezom očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja.

 

- 07. - 11. prosinca, u vremenu od 16:00 – 20:00 sati – svi posjetitelji mogu doći u prostore Udruge na adresi Vukovarska 3D u Zadru

 

- srijeda, 09. prosinca od 16:00-18:30 sati – održava se mini seminar „Digitalni svijet OPG-a“. Seminar ima za cilj objasniti trenutnim i budućim nositeljima i članovima OPG-a ulogu i važnost društvenih mreža i suradnje s medijima. 

 

17. CENTAR NEZAVISNE KULTURE

 

Zajednica udruga „Centar nezavisne kulture“ osnovana je 2013. godine sa svrhom povećavanja aktivnosti, kvalitete i utjecaja nezavisnog kulturnog sektora u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. S početkom provedbe projekta „B.hive“, Zajednica udruga proširuje svoje područje djelovanja, konkretno na jačanje uloge organizacija civilnog društva u poticanju rasta zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala u Zadarskoj županiji. Zajednica trenutno djeluje u prostorijama starog kazališta lutaka na Jazinama, ali i kroz B.hive ured u Zrinsko Frankopanskoj 3 na Relji, uz podršku Grada Zadra i Zadarske županije.

 

Svi zainteresirani mogu posjetiti Zajednicu svakog radnog dana od 07.-11. prosinca, u vremenu od 09:00 do 13:00 sati u Ulici Zrinsko Frankopanskoj 3 u Zadru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.