Hrvatski radio

Radio Zadar

Dani tehničke ispravnosti vozila

24.11.2015.

11:57

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do 28. studenog, MUP, HAK, i Centar za vozila Hrvatske i stanice za redovni tehnički pregled vozila, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa održavaju preventivno-sigurnosnu akciju nadzora tehničke ispravnosti vozila „Dani tehničke ispravnosti vozila 2015“.

Pozivaju se svi zainteresirani vlasnici vozila da se jave u redovne stanice za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti. Prilikom pregleda vozila obavit će se  kontrola općeg stanja vozila, kontrola kočnica, kontrola temperature isparavanja tekućine za kočenje, pregled donjeg postroja vozila, ispitivanje ispušnih plinova (eko test) i kontrola svjetlosne signalizacije.

Iznimka su jedino vlasnici koji u razdoblju održavanja akcije svoje vozilo podvrgavaju redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila. 

Cilj ovakve akcije je potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem nedostataka otklonili mogućnost prometne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila.

Vozači se u akciju uključuju dobrovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć, stručno osoblje u stanicama za tehnički pregled vozila ukazivat će na značaj održavanja vozila. Vozači za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, neće se sankcionirati nego će ih se, nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti, uputiti da utvrđenu tehničku neispravnost otklone u ovlaštenom servisu. 

Akcija se provodi u svim stanicama za redovni tehnički pregled u Hrvatskoj. Za ovogodišnju akciju osiguran je poklon za prvih 15 tisuća vozača koji pristupe akciji - tri litre tekućine za pranje vjetrobranskih stakala (jedno pakiranje).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.