Hrvatski radio

Radio Zadar

Danonoćno klanjanje pred Presvetim

18.03.2016.

11:31

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros je u Zadru, u crkvi Gospe od Zdravlja, počelo danonoćno euharistijsko klanjanje. Trajat će do sutra, u 19 sati. Odgovor je to na poticaj pape Franje u Godini milosrđa, a i kao plod korizmenog događanja '24 sata za Gospodina'.

Dodatna posebnost klanjanja baš u crkvi Gospe od Zdravlja je u činjenici da je u njoj za svoga života tri godine djelovao i ispovijedao sv. Leopold Bogdan Mandić (1897.-1900.) - suzaštitnik Godine milosrđa. 

   Uz crkvu Gospe od Zdravlja nekad se nalazio kapucinski samostan čiji je Mandić bio poglavar, a srušen je u Drugom svjetskom ratu. Zbog svečeva djelovanja u crkvi Gospe od Zdravlja kojoj se sv. Leopold za života baš zazivom te Marijine povlastice osobito utjecao, zadarski nadbiskup Marijan Oblak tu je crkvu 1978. g. proglasio svetištem sv. Leopolda za Zadarsku nadbiskupiju u kojoj se nalazi i svečev relikvijar te velika oltarna slika Leopolda Mandića.

  Danonoćna euharistijsko-molitvena inicijativa odgovor je na poticaj pape Franje u Godini milosrđa, a i kao plod korizmenog događanja '24 sata za Gospodina' na koje je potaknulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, da crkve po cijele otvore svoja vrata vjernicima za mogućnost ispovijedi i molitve pred Presvetim oltarskim sakramentom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.