Hrvatski radio

Radio Zadar

Darko Kovačević: Iznenađen sam odlukom splitskoga suda

06.06.2019.

16:31

Autor:

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Darko Kovačević zvani Daruvarac nije želio pred mikrofone i kamere. U kratkom telefonskom razgovoru rekao nam je da je iznenađen odlukom Županijskoga suda u Splitu. Smatra da je zbog niza proceduralnih pogrešaka Općinskoga suda u Zadru suđenje trebalo biti ponovljeno, a ne smanjena kazna.

Najprije sam iznenađen činjenicom da je javnost o odluci suda doznala prije moga odvjetnika i mene. Smatram da je i splitski sud odluku donio pod pritiskom javnosti. Ovo je politička presuda. Sudilo mi se kao za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje obične teške tjelesne ozljede, rekao nam je Kovačević.

Iako nam nije ništa rekao o daljnjim pravnim koracima, za očekivati je da će se obratiti Ustavnom sudu, te Sudu za ljudska prava u Strassbourgu. No, u idućim danima morat će se javiti sucu izvršenja Županijskoga suda u Zadru radi odsluženja kazne. Kad zaprimi spis, sudac izvršenja šalje poziv osuđeniku da mu se javi radi uručivanja poziva na nastupanje na izdržavanje kazne. dakle, on se mora javiti sucu izvršenja, koji mu određuje termin kad će se javiti, a ako se ne javi onda slijedi određivanje istražnoga zatvora i tjeralicapojašnjava proceduru odvjetnik Branko Šerić.

Dodaje kako taj postupak može trajati od dva do tri tjedna, pa i do mjesec dana. Pritom ističe kako osuđenik može tražiti odgodu nastupa na izdržavanje kazne u roku od tri dana kada primi poziv suca za izdržavanje. No uz određene uvjete. To može biti neka teška akutna bolest, ili potreba izvođenja nekih sezonskih radova koji su važni i bitni za egzistenciju osuđenika i njegove obitelji, te trenutna potreba za uzdržavanjem članova obitelji, a nema drugoga načina da uzdržava obitelj nego njegov posao koji trenutno radi, kaže odvjetnik Šerić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.