Hrvatski radio

Radio Zadar

Daruvarcu 5 godina zatvora za premlaćivanje i prijetnje

10.01.2019.

14:35

Autor: Filip Matijević

foto: Dino Stanin/PIXSELL

foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Kovačević se može žaliti na trajanje kazne, a činjenica je da je ovo uvjerljivo najviša izrečena zatvorska kazna za ovakvo nasilje. Ostaje nada da će ovo biti i početak konačnog obračuna s nasiljem...

Darko Kovačević Daruvarac osuđen je na pet godina zatvora nakon što je jučer priznao krivnju za brutalno premlaćivanje 18-godišnje djevojke prošlog ljeta u Zadru! Epilog je to sudskog procesa koji je izazvao rijetko zabilježen interes i reakciju javnosti, a sada je okončan u svega dva dana. 

Tužiteljstvo je tražilo da se Darku Kovačeviću odredi kazna od pet i pol godina zatvora, a sutkinja Mitra Meštrović ga je osudila danas na jedinstvenu kaznu od pet godina bezuvjetnog zatvora:

Okrivljenog Darka Kovačevića proglašavam krivim. Za tešku tjelesnu ozljedu kazna Vam je ukupno četiri godine i šest mjeseci, a za prijetnju 10 mjeseci. Ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora.

Kovačević je odmah odveden u pritvor, njegov odvjetnik Boris Radman nije imao komentara na presudu, žrtva nasilja također nije imala komentar dok je njezina majka, Ana Gurlica, kratko kazala:

Sud je rekao sve!

Presudu je pak komentirao odvjetnik žrtve, Milan Petričić:

Odluka o krivnji je očekivana, a kazna je stroga. Dakle, dat će primjer i za druge.

Odbacio je mogućnost da je ovakva presuda donesena jer su slučaj u posljednjih mjesec dana komentirali i predsjednica i premijer te je naveo problem Zakona o kaznenom postupku:

Taj dio viktimiziranja žrtve kroz postupak je nešto što treba riješiti drugačije.

Petričić je pohvalio i medije za problematiziranje nasilja, a drugačije je prema medijima postupila sutkinja Mitra Meštrović koja je zbog veličine sudnice odredila da unutra mogu samo televizijske kuće. Predstavnike drugih medija sutkinja je uputila na glasnogovornika Općinskog suda Denisa Klarendića. Zašto se sve nije odvilo u nekoj većoj sudnici pa da javnost ima pravo na potpun pristup objavi presude nije poznato. Ali ostavimo diskriminaciju medija po strani. Kovačević se može žaliti na trajanje kazne, a činjenica je da je ovo uvjerljivo najviša izrečena zatvorska kazna za ovakvo nasilje. Ostaje nada da će ovo biti i početak konačnog obračuna s nasiljem.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.